Arabiska klanbröder döms för lägenhetskapning – utreds för ytterligare åldringsbrott

Brödratrion Ibrahim, Nabil och Abd Fakhro döms till fängelse för grovt bedrägeri efter att ha lurat av 82-årige Benny Sköld dennes bostadsrätt. Påföljden blir tre års fängelse. Parallellt utreds en av bröderna och ytterligare medlemmar i den invandrade arabiska klanen för nya brott av samma slag.

Samnytt har tidigare rapporterat om den invandrade och brottsbelastade arabiska klanen Fakhro som opererar i Malmö med omnejd. Att eftersom deras namn solkats har flera valt att byta till svenskklingande namn. Ibrahim Fakhro kallar sig numera för Gabriel Bergqvist, Nabil Fakhro för Mikael Karl Persson och Abd Fakhro för Jörgen Johansson.

En gren på klanens brottsträd har varit att lura av svenska åldringar deras bostadsrätter. Brödratrion Ibrahim, Nabil och Abd åtalades den 14 juli id Malmö tingsrätt för grovt bedrägeri. Detta efter att ha lurat 82-årige Benny Sköld att underteckna ett gåvobrev för sin bostadsrätt värd cirka 2 miljoner kronor.

Benny trodde att han skrev på en överenskommelse om att få bostaden grovstädad av bröderna som opererar bakom en fasad av olika hantverkar-, flytt- och städuppdrag med äldre som målgrupp. Benny fick även sina bankkonton länsade och det grovskräp som klanbröderna burit ut från lägenheten hade man bara dumpat på en gång- och cykelväg en bit därifrån.

På fredagen föll dom i målet. Samtliga tre bröderna döms till tre års fängelse (två år efter straffrabatt) för grovt bedrägeri. Benny Sköld hann avlida under tiden brottet utreddes och får därför inte tillfredsställelsen av upprättelse.

Klanen utreds för ytterligare lägenhetskapning

Samtidigt som dom i det aktuella målet meddelas, har polisen i Malmö dragit igång ytterligare en utredning mot medlemmar i Farkho-klanen för samma typ av brottslighet. I det aktuella fallet är det en äldre kvinna som blivit föremål för försök att luras av sin bostadsrätt i Malmö.

Klanmedlemmarna iscensatte ett lägenhetsbyte men till bostadsrättsföreningens styrelse inkom endast papper på att den gamla kvinnan skulle överlåta sin bostad. Styrelsen fattade misstankar om att något inte stod rätt till och ärendet överlämnades till polisen.

Utredningen visar att kvinnan kommit överens med nu dömde Abd Fakhro (Jörgen Johansson) att byta bostad och att båda parterna skulle skriva varsitt överlåtelseavtal. Från Farkhos sida har man aldrig haft för avsikt att överlåta någon bostad, bara att lura den gamla kvinnan att skriva ett sådant avtal. På överlåtelsehandlingen stod dock namnet på en annan av klanens medlemmar.

Lät kvinnan flytta in – för att vräka henne

Enligt en poliskälla som Sydsvenskan talat med har klanmedlemmarna haft för avsikt att tillskansa sig kvinnans bostadsrätt på samma sätt som man gjorde med 82-årige Benny Skölds. För att ge kvinnan sken av att bytet ägt rum hade man iscensatt en faktisk flytt där kvinnan fått tillträde till den lägenhet hon trodde att hon skulle få i utbyte mot sin egen.

När klanen fått ägarpapper på kvinnans lägenhet var planen att man skulle skicka kronofogden på kvinnan och vräka henne från bostadsrätten hon flyttat in i eftersom hon varken hade någon äganderätt eller hyresavtal på den. Klanen skulle då stå som ägare till båda lägenheterna och den gamla kvinnan vara bostadslös.

Falsk Abd Fakhro kontaktade brf-styrelsen

När Styrelsen fattade misstankar och inte direkt godkände överlåtelsen av kvinnans bostad uppvaktades den av en person som utgav sig för att vara Abd Fakhro (Jörgen Johansson). Det har i efterhand konstaterats att det måste ha varit en annan klanmedlem som utgav sig för att vara Abd eftersom denne vid det aktuella tillfället satt häktad för bedrägeriet mot 82-årige Benny Sköld.

Den falske Abd var påstridig om att överlåtelsen av den gamla kvinnans bostad skulle godkännas. Styrelsen krävde dock att motsvarande handling för den andra bostadsrätten först skulle skickas in. Kort därefter inkom en sådan handling men på den hade klanen uppgett falska personuppgifter så att den aktuella bostadsrätten ändå inte skulle bli överlåten till den gamla kvinnan om handlingen godkändes.

Att personnummer med mera inte stämde upptäcktes dock av styrelsen och nu började det klarna ordentligt att hela upplägget var ett försök från klanen Fakhro att lura av den gamla kvinnan hennes bostad.

I likhet med fallet Benny Sköld är brottsrubriceringen i det nu aktuella fallet grovt bedrägeri. Åtal är dock ännu inte väckt. Varken Abd Farkho (Jörgen Johansson) eller hans advokat har velat kommentera de nya brottsmisstankarna.

Domen mot bröderna Fakhro i det nu avgjorda målet kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS MER: Arabiska klanbröder åtalas – lurade av 82-åring bostadsrätt
LÄS MER: Kriminell arabisk klan försöker kapa 82-årige Bennys lägenhet

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.