Efter biträdande rikspolischef Mats Löfvings uttalande om ett 40-tal invandrarklaner i Sverige som kommit hit enbart för att begå brott kommer nu uppgifterna om hur djupt detta går på löpande band. På fredagen är det arbetsförmedlingen som uppger att man blivit infiltrerade av klanerna för att utnyttja välfärdssystemet.

För ett par dagar sen kom uppgifter där fyra riksdagsledamöter pekas ut för att ha kopplingar till klanerna. En av dessa är kristdemokraten Robert Halef. Och på fredagen kommer uppgifter om att klanerna skaffat sig infiltratörer på arbetsförmedlingen, försäkringskassan och i kommuner – i ett exempel beskriver man hur hela Södertälje styrs av kriminella.

LÄS ÄVEN: Nationalekonom: Klanerna dränerar välfärden genom bidragsfusk

På arbetsförmedlingen berättar man att personer med kopplingar till organiserad brottslighet har infiltrerat myndigheten för att lära sig verksamheten inifrån, detta för att sedan kunna utnyttja välfärdssystemet.

Felaktiga bidrag

Enligt myndighetens chef Eva-Lena Edberg arbetar man på flera sätt för att utnyttja systemet till fullo – bland annat med felaktiga lönebidrag.

– Vi kan också se när det handlar om upphandlade förmedlingstjänster. Stöd och matchning, och så vidare. Där det finns pengar att hämta finns det risk att utsättas för organiserad brottslighet, säger hon till Sveriges Radio.

Man ska vid ett flertal tillfällen ha identifierat anställda som arbetat för kriminella nätverk och ägnat sig åt fusk. Exakt hur pass omfattande problematiken är vill man dock inte uppge, men verksamheten beskrivs som mer organiserad och avancerad.

LÄS ÄVEN: Rikspolischefen varnar för klanerna

– Vi behöver verkligen jobba mer för att få lättnader när det gäller sekretesslagstiftning mellan myndigheter. Och vi behöver få ännu bättre möjligheter att stoppa och neka när vi vet att en arbetsgivare eller aktör inte är seriös, i dag kan vi tvingas fortsätta betala ut pengar av den anledningen att vi saknar lagstöd att stoppa den här utbetalningen.