servitör champagne glas alkohol dryck restaurang mat

Jeff Kubina, CC BY-SA 2.0

Ekonomi

Arbetsgivaravgiften höjs: ”Sämsta tänkbara” tajming

Publicerad 3/26/2023
Annons

Precis när Sverige håller på att gå in i en lågkonjunktur, något som slår hårt mot landets handlare, genomförs en höjning av arbetsgivaravgiften. Kritiken är omfattande.

Parallellt med den begynnande lågkonjunkturen, som bland annat kommer innebära att hushållen minskar sin privata konsumtion, höjs arbetsgivaravgiften den 1 april för unga mellan 19 och 23 år. Sänkningen genomfördes i januari 2021.

I branschen är man inte imponerade över tajmingen.

– Det jättekonstigt att, när branschen mår som sämst, så tar man bort det som underlättar för företagen att anställa unga. En höjd arbetsgivaravgift innebär en större osäkerhet att nyanställa och även att många företag kan tvingas varsla, säger Daniel Erlandsson, som äger tolv Elon-butiker i Dalarna, Västmanland, Hälsingland och Gästrikland, till Tidningen Näringslivet.

LÄS ÄVEN: Kris i flera branscher när arbetslösa avvisar serviceyrken

Det ekonomiska läget kommer enligt Erlandsson tvinga många handlare att se över sina kostnader.

– En av de största kostnaderna i ett handelsföretag är just löner. Och detta kommer att innebära att det blir en högre kostnad per anställd. Jag tror absolut att vi kommer att se uppsägningar i handeln framöver.

Han menar att en fortsatt sänkt nivå på arbetsgivaravgifterna för unga skulle kunna hjälpa branschen genom lågkonjunkturen.

”Ett misstag”

Henrik Ekelund, näringspolitisk expert på Svensk Handel, kallar tajmingen för ”den sämsta tänkbara”.

– Vi går in i en lågkonjunktur och i lågkonjunkturer blir det svårare för unga människor att få ett jobb och att man i detta läge gör det betydligt dyrare att anställa unga är ett misstag, säger Henrik Ekelund.

Åtta miljarder extra

Enligt beräkningar från Svensk Handel kommer höjningen innebära att kostnaderna för arbetsgivare som sysselsätter unga ökar med mer än åtta miljarder kronor om året – motsvarande omkring 25 000 anställda.

– Det är inte några småsummor det handlar om. Det är klart att för alla som har unga anställda så blir det en kostnadsökning. Många företag har nu pressade budgetar så det kan innebära att man avstår från att anställa. Det kommer alltså få stora konsekvenser både på ekonomin och arbetsmarknaden, säger Henrik Ekelund.

LÄS ÄVEN: Fyra av Sveriges tio miljoner invånare försörjer nationen

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons