Ska arbetsgivare kunna avskeda personal som inte vill vaccinera sig mot covid-19? En sådan debatt har nu blossat upp i Sverige med två sidor.

Det är efter att tv-kanalen CNN sparkat tre personer som genom att inte ha vaccinerat sig bröt mot företagets policy frågan nu kommit upp på dagordningen även i Sverige.

LÄS ÄVEN: CNN sparkar ovaccinerad personal

Här är det arbetsgivarorganisationen Almega där man säger sig se branscher där sådana krav är rimliga medan LO ser annorlunda på saken.

– Inom vården eller äldre som kanske är riskgrupper, där är det rimligt att ställa såna krav och då skulle arbetsgivaren i förlängningen kunna säga upp, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör på Almega.

I andra fall, som telefonförsäljare från hemmet, kanske det inte är rimligt, lägger han till och konstaterar att det ytterst blir arbetsdomstolen som avgör det.

Jämför med drogtest

Koskinen jämför covid-19-vaccinering med drogtester av exempelvis piloter och lokförare, något det finns en utbredd acceptans för.

Den jämförelsen ger man dock inte mycket för på LO där jurist Sofie Rehnström säger att enbart att man inte vaccinerat sig inte kan vara skäl till uppsägning. Där anser man dock att en omplacering med bibehållen lön kan vara en rimlig lösning.