2018 stoppade Arbetsmiljöverket användningen av skyddsmask 90 då den saknar CE-märkning. När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, nu med hänvisning till coronavirusets spridning vill att berörd personal ska kunna använda den säger verket fortsatt nej.

I ett yttrande skriver MSB att Sverige står inför en potentiell kris där skyddsmask 90 skulle kunna spela en viktig roll för samhällskritisk personal.

Efter beslutet för två år sen är det i princip bara Försvarsmakten som får använda masken. Dock har räddningstjänsten i Storgöteborg och Östra Skaraborg satt den i användning efter att ha fått dispens av Arbetsmiljöverket.

– Besluten är en regelteknikalitet där vi öppnat ett litet nålsöga för användning inom räddningstjänsten, säger Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket till SVT Nyheter.

Trots den allvarliga situationen vägrar myndigheten att gå med på MSB:s begäran.

– Nej det kommer vi inte att göra. Man måste ansöka i det enskilda fallet, säger Anna Varg.

Totalt finns omkring 750 000 skyddsmask 90 utspridda i landet. Då de förbjöds slängdes de inte utan sparades. Enligt Lars Klevensparr, förbundsdirektör räddningstjänsten Storgöteborg, är de en av världens bästa skyddsmasker och är gjorda för krissituationer.

Förbjöds 2018

Skyddsmask 90 är en form av personlig skyddsutrustning som togs fram för militärt bruk för Försvarsmakten i början av 1990-talet, som andnings- och ansiktsskydd mot kemiska, biologiska, radiologiska eller nukleära stridsmedel. När Arbetsmiljöverket stoppade användningen av masken 2018 hänvisade man till att den inte uppfyller kraven i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och saknar CE-märkning enligt EU:s regelverk.

Redan samma år begärde MSB dispens för masken så att den skulle kunna användas fram till 2025.

Kritik

– Om man tittar på ambulans, räddningstjänst och polis så är det ganska många tusen nya masker som skulle behöva köpas in för dyra pengar om ingen dispens medges. Pengar som kan användas till annat, sa Magnus Käck, avtalsansvarig och verksamhetsutvecklare vid Östergötlands ambulanssjukvård, i september 2018.

Då skyddsmasken slutade tillverkas 1999 kunde den heller inte CE-märkas i efterhand.

– Vi tycker att Arbetsmiljöverket har gjort en alldeles för hård tolkning. Masken uppfyller egentligen CE-märkningens krav, men eftersom produktionen är avslutad så kan man aldrig få en CE-märkning i efterhand på den, sa Henrik Larsson, chef för räddningstjänstenheten på MSB, 2018.

CE-märkning

Bokstäverna CE är en förkortning för Conformité Européenne. CE-märke på en produkt betyder att tillverkaren eller importören intygar att den uppfyller EU:s (Europeiska Unionens) hälso-, miljö- och säkerhetskrav. CE-märket är även ett handelsmärke, det betyder att en CE-märkt produkt kan säljas fritt inom EU.