Årets upplaga av det Vasaloppet hotas nu av klimatextremister. De är kritiska till att tävlingen samarbetar med oljebolaget Preem. Nu är arrangörerna oroliga för att det ska iscensättas sabotage och störningar av tävlingen.

Vasaloppet går av stapeln varje år och är en riktig folkfest som kan samla så många som 15 000 tävlande. Tävlingen är en 100 år gammal svensk tradition som firar Gustav Vasas skidresa genom Sverige under upproret mot de ockuperande danskarna. Men nu hotas 2023-års upplaga av klimatextremister som är upprörda över att arrangörerna har oljebolaget Preem som samarbetspartner.

LÄS ÄVEN: Här bärs Greta Thunberg bort av polis

Daniel Bengtsson, kommunikationschef på den brottsbelastade och våldsbejakande organisationen Greenpeace, gillar inte att oljebolaget får positiv uppmärksamhet genom att förknippas med vintersport.

Genom att sponsra Vasaloppet får oljebolaget Preem hjälp att nå en storpublik och förknippa sitt varumärke med vintersport. Det bör de inte komma undan med utan att det uppmärksammas.

Vasaloppets vd, Johan Eriksson, meddelar att man förberett sig på störningar från klimatextremister och vidtagit åtgärder. En extremist från sabotagerörelsen ’Återställ våtmarker’ har setts stå vid sidlinjen med ett plakat, men i motsats till tidigare aktioner utan att än så länge göra mer väsen av sig än så. En person ska ha brottats ned av en funktionär, men omständigheterna kring det ingripandet är så länge oklara.