Aron Flam har publicerat uppseendeväckande historiska fakta om Sveriges roll under andra världskriget i det senaste avsnittet av sin poddserie ”Det här är en svensk tiger!” . Samhällsnytt har pratat med honom om socialdemokratins mörka hemligheter, försök att dölja krigets historia i Sverige samt det statsbärande partiets problem med antisemitism.

I tidigare avsnitt av sin poddserie berättar Flam att Sverige hade omfattande handelsavtal med Tyskland som möjliggjorde löpande leveranser av svensk järnmalm till den tyska krigsindustrin. Leveranserna betalades med guld – som han menar kan ha kommit direkt från nazisternas koncentrationsläger. Svenskar och tyskar kunde obehindrat arbeta i varandras länder under kriget.

I sitt senaste avsnitt berättar Flam hur den svenska regeringen försökte underkänna de allierades seger över Tyskland genom att ha ”allvarliga invändningar över de allierades rätt till Tysklands tillgångar”, enligt det dokument som Flam har tagit del av. Bakgrunden till detta är att en överenskommelse om Tysklands villkorslös kapitulering innehöll en klausul om att alla tyska tillgångar, inklusive tillgångarna utomlands, däribland i Sverige, skulle förvaltas av segrarmakterna. Detta gillades inte av den socialdemokratiske statsministern Per Albin Hansson och hans regering som försökte motverka denna process.

Samhällsnytt har pratat med Aron Flam om de fakta som han publicerar på sin podd och om det finns en koppling mellan Sveriges agerande under krigsåren och socialdemokratin idag.

Varför anser du att det är viktigt att uppmärksamma de här historiska detaljerna idag?

– För om man inte vet var man har varit då vet man inte vart man ska, och man vet inte hur man tar sig dit.

Finns det alltså en viss kontinuitet i det svenska etablissemangets agerande som går att spåra tillbaka till krigstiden?

– Jag menar att det finns ett kulturellt särdrag tror jag… En stat som kan bete sig mot sina medborgare som den svenska staten betedde sig mot sina medborgare då och sedan inte gör upp med det, och ursäktade och undflydde, det är en stat som kan göra så mot vilken medborgare som helst av vilken anledning som helst när som helst. Jag vill inte bo i en sådan stat.

Ska det tolkas som att du vill lämna Sverige på sikt?

– Nej. Det kan tolkas som att jag ska göra allt jag kan för att det inte ska vara en sådan stat.

Är det en nackdel att Sverige inte genomgick samma denazifiering och Nurnbergprocesser som Tyskland, tycker du?

– Jag tror det.

I en av dina tidigare poddar i serien tar du upp att Sverige fått betalt för järnmalm med guld av nazisterna. Det är allmänt känt att guldet kom bland annat från mördade judar och deras tänder. Är det möjligt att Sverige fick betalt med det guldet alltså?

– Det är mycket möjligt. Samtidigt att gräva ner sig i vilket guld som gick vart när hela affärsmodellen var att mörda människor för deras pengar är inte intressant. Det är hårklyverier. Affärsmodellen var att vi mördar människor för deras mark och pengar – det är vad vi gör.

Och den svenska regeringen accepterade och medverkade till detta indirekt?

– Det var direkt medverkan eftersom man hade stora handelsavtal med Tyskland.

Är du inte rädd för att bli anklagad för valpåverkan? De historiska fakta som du anför och som har en del sprängkraft kommer att slå mest mot Socialdemokraterna?

– Nej, det är jag inte rädd för. Jag började det här projektet långt innan jag ens hunnit tänka på det här valet. Du är fri att se detta som ett politiskt projekt, men jag ser det som en kulturhistorisk studie. Jag tror att om man döljer något som är ett sådant stort nationellt trauma som det varit för den generation som genomgick det, även om Sverige inte var det land som drabbades värst och så där, – så skapar det ett väldigt stort hål i kulturen. Det skapar en väldigt slät, tråkig och nästan död kultur. Man vill ju leva i ett land som har en levande och stark idédebatt.

Är du av uppfattningen att det verkligen döljs eller mörkas – alltså det som skedde i och med Sverige under krigsåren?

– Jag tror att svenskar inte är särskilt intresserade av historia överlag. När det kommer på tal så mörkas det, undflys och ignoreras – och det är skadligt. Men jag tror inte att det är någon konspiration med någon som sitter i en källare, utan det beror på andra orsaker… Hur ofta vill människor konfrontera pinsamma saker som berör de grupper de tillhör liksom?

Vad är ditt intryck efter att ha gått igenom ett omfattande källmaterial för dina poddar – finns det en antisemitisk tradition i Socialdemokraterna som lever och frodas till och med idag?

– Det tycker jag vi har sett bevis på – till exempel antisemitiska slagord på SSUs demonstration i Malmö, attacken mot synagogan i Göteborg, avjudifieringen av Malmö, Ilmar Reepalu som år efter år har gjort antisemitiska övertramp och uttalanden, eller ursäktat sådana.

Kan man se det som en del av samma tankesätt och tradition som går ända från krigsåren och samarbetet med Nazityskland?

– Jag tycker det, men det är upp till sossarna själva att avgöra vad de har för inställning till sin historia, men det faktum att de mörkar sin historia tyder på att de i alla fall inte gjort upp med den. Är det därför att de vill hålla den traditionen vid liv eller för att de vill glömma den – det kan jag inte svara på. Men jag kan säga att om man inte vet varifrån man har den traditionen blir det väldigt svårt att bli av med den.

Aron Flams poddserie är inte det första försöket att undersöka det socialdemokratiska partiets roll under andra världskriget. Inför valet 2018 släppte Sverigedemokraterna en valfilm som hade fokus just på krigsåren och socialdemokraternas fallenhet för rasbiologiska idéer samt samarbetet med Nazityskland.

Flam uppger att han tittade på filmen, men att idén för hans poddserie inte kommer därifrån eftersom han började arbeta med den redan innan.

Det är ändå intressant att det finns ett intresse för de här frågorna i olika delar av det politiska spektrat så att säga. Finns det ett behov av en sanningskommission i Sverige kring det som skett under krigsåren, samarbetet med Nazityskland och allt det här?

– Det tror jag absolut att det gör. Problemet är att vi inte har människor som är kompetenta nog att sitta i en sådan kommission…

Lyssna på hela avsnittet här: