De flesta behöver äta grönare – så resonerar åtminstone Livsmedelsverket som nu lanserar en moderniserat variant av kostcirkeln. Moderniseringen går ut på att man utmönstrar animaliska produkter och inför fler vegetariska och konstgjorda alternativ.

Kostcirkeln togs fram under 1960-talet av Statens institut för folkhälsa. Tanken var att den skulle utgöra ett pedagogiskt verktyg för att hjälpa människor att göra mer informerade matval. I takt med att svenskarnas matvaror har förändrats så har Livsmedelverket fattat beslut om att kostcirkeln ska uppdateras.

LÄS ÄVEN: Forskare larmar: Vegomat undermålig ur näringssynpunkt

I första hand gäller det att det finns en större mängd vegetariska produkter som ska hitta en plats i cirkeln. Bland annat gäller det olika vego-drycker, fröker och nötter som blivit populära bland allmänheten. Åsa Brugård Konde, som är nutrionist på Livsmedelsverket, har arbetat med moderniseringen. Hon menar att moderniseringen också kan betraktas som en klimatfråga.

För att värna både hälsan och klimatet behöver vi äta på ett annorlunda sätt än idag. Det är en av de stora framtidsutmaningarna. Det är många som vill äta mer vegetariskt och oavsett om man äter kött ibland eller inte alls kan man nu äta från alla delar av Matcirkeln.

Även om hälsan är ett vägande argument för vegomaten framgår det också att den i flera avseende är sämre rent näringsmässigt. I synnerhet för unga tjejer och kvinnor som fortfarande är fertila kan det bli problem med att täcka sina behov av järn. Men även den som inte har särskilda behov av dessa behöver välja speciella, berikade vegoprodukter för att nå upp till nödvändiga nivåer av kalcium och D-vitamin.

Det är viktigt att poängtera att endast de berikade vego-produkterna kan närma sig näringsvärdet i de traditionella mejeriprodukterna.

Brugård Konde menar att detta är någonting man kan behöva titta närmare på framöver. Trots bristen på livsnödvändiga näringsämnen kvarstår ändå Livsmedelsverkets rekommendation att man bör äta vegetariska produkter för hälsans skull.