bjorn_norstrom_byline_banner_640x180
Opinion

Arvet efter Trump kan bli återinförandet av yttrandefriheten

Publicerad 02:45
Annons

➤ KRÖNIKA Under senare år i USA har yttrandefriheten inskränkts allt mer, till förmån för politisk korrekthet av en demokratifientlig vänsterliberal rörelse, inte minst på universiteten. Det är en rörelse som det Demokratiska partiet och majoriteten av medierna allierat sig med. Återinförandet av yttrandefriheten kan slutligen visa sig bli Donald Trumps allra största arv som president.

Amerikanska HD har genom åren varit en stark försvarare av yttrandefriheten genom diversedomslut, även kring sociala media, mot de krafter som försökt inskränka den. Trumps valseger som föranledde tillsättningen av Neil Gorsuch som HD-domare kommer är sannolikt en garant för att denna viktiga HD-linje upprätthålls. Ett val av Hillary Clinton till president hade lika sannolikt lett till en mer yttrandefrihetsfientlig linje i HD, utöver fortsatt uppmuntrande av inskränkningar i yttrandefriheten från Vita Huset som naturligtvis andra politiker och media då upprätthållit.

Inskränkningen av yttrandefriheten i USA har alltså ingen juridisk grund utan enbart social och kulturell sådan, där media och vänsterrörelsen genom påtryckningar, hot och numera även gatuvåld systematiskt arbetat för att inskränka denna. Valet av Trump, vars retorik inte är politiskt korrekt men inom yttrandefrihetens ramar, har ingett hopp bland amerikaner att det är OK att uttrycka sina åsikter, även om de inte är vänsterliberala.

Vi börjar äntligen se små förändringar åt rätt håll i det amerikanska samhället, både inom politiken och media, som visar att vindarna börjar vända – ett direkt resultat av Trumps kamp mot politisk korrekthet och för yttrandefriheten, en kamp som vi nu kan konstatera att våldsvänstern inom Antifa paradoxalt nog aktivt hjälper Trump med genom rörelsens yttrandefrihetsfientliga gatuvåld.

Som Samhällsnytt nyligen rapporterade har Nancy Pelosi nu fördömt och vill åtala vänsterrörelsen Antifa och dess våldsamma anhängare, vars huvudsyfte är att stoppa utövandet av konstitutionella friheter offentligt under torgmöten. Den traditionella vänsterrörelsen börjar nu inse det andra länge har insett – att Antifa har negativ inverkan på vänstern och samhället.

En socialistisk akademiker har nyligen allierat sig med en högerextremist kring just yttrandefrihet, en allians som för endast några månader sedan var otänkbar. Vänsterliberalmedia som systematiskt genom åren deltagit i inskränkningen av yttrandefriheten verkar nu inse sina misstag och börjar vända i frågan.

Inskränkningen av yttrandefriheten fick tidigt och snabbt fotfäste på amerikanska universitet, vars fakulteter ofta är vänsterinriktade med marxism som ledstjärna. Dessa har drivit frågan i syfte att indoktrinera studenter till klassiskt grupptänk. Det senaste året verkar dock vindarna ha börjat vända även på universiteten.

Allt fler studenter ifrågasätter universitet som driver en yttrandefrihetsfientlig agenda, och genom val av universitet och därmed plånboken tar studenter ställning mot specifika universitet. Dessa tvingas därmed reflektera över sin yttrandefrihetsfientlighet.

Även professorer på universitet börjar nu tala öppet om problemet. Ett dussin professorer på tre av de mest anrika universiteten i USA har nyligen öppet kritiserat inskränkningen av åsikts-och yttrandefriheten på universiteten och uppmanat sina studenter till fritt och kritiskt tänkande samt till att förkasta det grupptänk som universitetsvänstern etablerat.

Det vi upplever i USA nu är sannolikt en yttrandefrihetsvändpunkt, friska vindar som omöjligen hade börjat blåsa om Donald Trump inte vunnit presidentvalet 2016. Trump har visat vägen i kampen för yttrandefrihet, mot dess inskränkning och mot politisk korrekthet.

Att USA återinför yttrandefriheten i linje med vad Founding Fathers avsåg och som HD genom åren med kraft försvarat från mörka vänsterkrafter som vill inskränka den, kan visa sig bli det verkligt stora arvet efter Donald Trump, ett arv som är betydligt viktigare än några politiska beslut en president tar.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons