asap jafari

Mayers och Jafari. Foto: r The Come Up Show/skärmdump

Inrikes

ASAP Rocky fälls för misshandel – får villkorlig dom

Publicerad 8/14/2019
Annons

I slutet av juni hamnade den amerikanske rapsångaren ASAP Rocky, vars riktiga namn är Rakim Mayers, under ett Sverigebesök i bråk med ett par afghaner, sedan dessa förföljt sällskapet under kvällen. Efter att ha suttit en månad i häkte släpptes Mayers efter rättegången och flög direkt till USA. Nu har domen kommit.

Rocky och flera i hans följe greps misstänkta för misshandel efter ett bråk som filmades och som visade hur artisten och hans följe misshandlar en man som de menar följde efter dem under en lång tid.

LÄS MER: ASAP-afghanen sägs ha islamistisk tatuering på halsen

Under den mycket uppmärksammade rättegången framkom fler uppgifter på hur afghanerna uppehållit sig vid och omkring MAX Hamburgerrestaurang och flera gånger gått fram till Rocky och hans följe, trots att de bad om att få vara i fred.

Under rättegången pressades även afghanen på hans berättelse och erkände bland annat att han följt efter Rocky för att ”återupprätta sin heder” som han menar skadades efter att han offentligt blivit bortburen av Mayers säkerhetsvakt.

LÄS MER: ASAP-rättegången, dag 2: Försvaret pressar afghanen Jafari

Nu kl 14.00 kom domen: Mayers plus två andra döms för misshandel. Påföljden blir villkorlig dom.

Tingsrätten menar att det inte förelegat någon nödvärnssituation samt att de tilltalade inte heller kan ha uppfattat det så. Domstolen kommer fram till att de tilltalade misshandlat målsäganden med slag och sparkar. Det är dock inte bevisat att de, som det har påståtts, har slagit målsäganden i huvudet med en flaska eller i övrigt misshandlat honom med hela eller trasiga flaskor.

Målsäganden får skadestånd för kränkning och sveda och värk, men med ett lägre belopp än det han begärt: 12 500 kronor. Jafari hade ursprungligen begärt 139 700 kronor.

De tilltalade ska, var och en utifrån sin ekonomiska förmåga, betala tillbaka statens kostnader för offentliga försvarare och målsägandebiträde.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons