Isa Isa (2)
Inrikes

Assyrier med tungt kriminellt förflutet klaninröstad för KD i Norrköping

Publicerad 2/11/2019
Annons

Inför valet 2018 avslöjade Samhällsnytt hur kandidater för flera partier tillhörande de rödgröna och den före detta Alliansen begått brott, men ändå fick stå på partiernas vallistor. Nu kan vi berätta om den tungt kriminelle assyriern Isa Isa, som blev inkryssad av sin etniska grupp.

Isa Isa stod inte på valbar plats för Kristdemokraterna i Norrköping men blev inkryssad trots att han enligt egen utsago inte bedrev någon kampanj överhuvudtaget. Från tionde plats på listan till kommunfullmäktige kryssades han fram och petade Elvira Wibeck, före detta ordförande för KD:s ungdomsförbund i distriktet.

Isa Isa är även ordförande för syrisk-ortodoxa församlingen S:t Gabriel.

Hur drev du din personvalskampanj?

– Jag informerade styrelsen att jag inte hade tid att kampanja. Jag gjorde ingenting och inte ens alla i min familj visste om att jag ställde upp i valet.

– Men på något sätt såg folk mitt namn och det spred sig som en löpeld och jag fick hur många röster som helst [skratt]. Jag var den enda som röstades in trots att jag inte var klar redan.

Är det primärt folk från Syrisk-Ortodoxa kyrkan som röstade på dig?

– Jag skulle vilja tro att majoriteten är av mitt eget folkslag.

Brottsligt förflutet
När vi kollar upp Isas förflutna visar det sig att han har en tung kriminell bakgrund. Hovrätten dömde den 13 maj 2005 honom till hela 12 års fängelse, ett mycket högt straff med svenska mått mätt, för narkotikabrott där han sålt och förvärvat sammanlagt 3,4 kilo amfetamin.

Enligt domen ”främjade” han Predrag Bramkovics narkotikahandel ”vilket i sin tur ingått i en organiserad, internationell verksamhet av stor omfattning” enligt domen.

– Jag har lagt det bakom mig. Jag väljer att sköta mig idag, säger han när vi frågar.

Media uppmärksammar inte brottsligheten
Mediakoncernen NTM med Guldsleven-pristagaren Gun Stenehall i spetsen uppmärksammade Isas framgångar direkt efter valet. I artikeln påpekar de att han blev ”jätteglad” och inte hade ”förväntat sig” den breda klanröstningen.

Vad Gun utlämnar är dock Isas brottsliga bakgrund.

När Samhällsnytt kontaktar Gun som har skrivit den positiva artikeln om Isas personval säger hon sig inte ha hört talas om domen mot Isa.

Vad gäller bakgrundskontroller generellt på kandidater påstår hon att ”det är naturligtvis olika” och hänvisar till sin nyhetschef Lina Nordanslätt. Hon säger också att ”det är lite olika hur vi gör”.

När Publicistklubben gav henne Guldsleven 2015 skrev de bland annat att hon genomfört ”envist grävande i kommunala dokument” och berömde henne för ”skickligt journalistiskt vardagsarbete”.

Kände till Isas brottsliga bakgrund
När Samhällsnytt når Niclas Clarén, ordförande för KD i Norrköping, berättar han att Isas bakgrund var känd.

– Han har berättat vad han har styrt med, så det var känt för oss.

Ni såg inga problem med det då?

– Lite kontroversiellt är det, det är helt klart. Men vi resonerade att han har gjort en helomvändning i sitt liv och kommit på väldigt mycket bättre vägar.

– Han har ju suttit av sitt straff så han har ju gjort det han är ålagd att göra. Sen är det ingen bra bakgrund han har. Inget jättebra föredöme men han lever ett helt annat liv idag.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons