Det svenskt-brittiska läkemedelsföretaget AstraZeneca har i ett pressmeddelande gått ut med att företaget skänker 9 miljoner ansiktsmasker ”till olika länder”. Först ut att få maskerna är Italien. När Samhällsnytt frågor varför maskerna inte doneras till svensk sjukvård svarar företagets presschef: ”Vi är ett globalt företag”

AstraZeneca AB bildades 1999 genom att svenska läkemedelsföretaget Astra slogs samman med brittiska konkurrenten Zeneca. Företaget har en produktionsanläggning i Södertälje med världens största tablettfabrik samt en forskningsanläggning i Mölndal. Totalt har företaget drygt 5800 anställda i Sverige.

Idag har företaget gått ut med ett pressmeddelande där man informerar om att AstraZeneca ska skänka bort 9 miljoner andningsskydd – till ”olika länder”. Först ut att få donationen är Italien.

Samtidigt i Sverige kommer det rapporter om ett skriande behov av just andningsskydd och annan skyddsutrustning för sjukvården. Till följd av att regeringen och myndigheterna har misslyckats med beredskapen för den kommande epidemin tvingas sjukvårdspersonal att tillverka sin egen skyddsutrustning själva på flera sjukhus. Från andra sjukhus kommer rapporter om att sjuksköterskor tvingas använda bristfällig skyddsutrustning – eller arbeta utan någon skyddsutrustning alls.

LÄS MER: Vårdpersonal slår larm: ”Vi ska spela roulette med våra liv och patienternas”

Samhällsnytt har pratat med Astra Zenecas presschef Christina Malmberg Hägerstrand som förklarar varför andningsskydd ska skickas till Italien istället för den svenska sjukvården på följande sätt:

– Vi är ett globalt företag och det finns ett globalt stort behov på många ställen. Vi har jobbat tillsammans med WHO och World Economic Forum för att identifiera i vilka länder det finns det största behovet i nuläget.

Anser du inte att en situation där vårdpersonal tvingas arbeta utan skyddsutrustning och exponera sig för smittan i Sverige indikerar ett stort behov?

– Vi anser att det största behovet är i Italien just nu.

LÄS MER: Sjukhus tvingas tillverka ansiktsskydd av overheadblad

Malmberg Hägerstrand utesluter inte att det kan bli aktuellt med en donation även till den svenska sjukvården längre fram, men menar samtidigt att AstraZeneca inte har några särskilda lojalitetsband just till Sverige – och därför ska utgå ifrån var det största behovet finns globalt när det ska beslutas vilka länder som ska få skyddsmaterial.

Kommer AstraZeneca att ta del av de svenska skattebetalarnas pengar för korttidspermittering av anställda samt använda sig av skattelättnader?

– Jag tror vi har pratat klart här.

Därefter lägger hon på luren.

Detta är inte första gången som svenska företag prioriterar sina utländska kunder. Förra veckan kunde Samhällsnytt rapportera att det Solna-baserade företaget Getinge har valt att skicka hela sin produktionsökning av respiratorer till Italien – trots ett stort behov av nya intensivvårdsplatser i Sverige. Företagets vd uppgav då i en intervju:

– Vår årliga produktion förra året var 10 000 så det är ett extremt stort anbud. Vi kunde bara bjuda på 500 respiratorer, och vi har nu fått en bekräftelse på att vi ska leverera.

LÄS MER: Svenskt företag tillverkar respiratorer – har skickat allt de kan på export