labb läkare forskare
Vetenskap

Astra Zeneca testar medicin mot covid-19

Publicerad 8/23/2021
Annons

Studierna av den nya medicinen beskrivs som framgångsrika. Enligt företaget kan botemedlet bli ett viktigt komplement för att hjälpa dem som behöver mer än vaccinet.

AZD7442 består av en kombination av två antikroppar och utvecklades initialt som en behandling för dem som redan exponerats för sjukdomen.

Den nya studien omfattar 5 197 personer som inte exponerats och visar på en minskad risk att utveckla symptomatisk sjukdom med 77 procent. Inga svåra sjukdomsfall ska ha registrerats bland de som fått medicinen.

Datan visar att en dos ”snabbt och effektivt kan förebygga symptomatisk covid-19” och man hoppas att medicinen kan bli ett viktigt verktyg i arsenalen för att hjälpa människor som behöver mer än vaccin för att återgå till ett normalt liv.

Tolv månaders skydd

Man hoppas också att medicinen kan användas i kombination med vaccin för de som behöver ett starkare skydd med upp till tolv månaders immunitet.

Deltagarna i studien är vuxna som svarat dåligt på, eller är intoleranta mot, vaccin alternativt har en ökad risk för infektion på grund av deras lokalisering eller andra omständigheter.

Den amerikanska regeringen har finansierat utvecklingen av AZD7442 och har kontrakt på att få 700 000 doser.

Astra Zeneca kommer nu att skicka datan till hälsomyndigheter för potentiellt nödtillstånd eller villkorligt godkännande.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons