DEBATT Idag blev det klart att regeringens kritiserade lagförslag, att ge 9000 ”ensamkommande unga” uppehållstillstånd, går igenom. Detta efter att Centerpartiet idag offentliggjorde att de kommer stödja förslaget. Det är givetvis ytterligare en tung dag för invandringskritiker och för de som trodde att Sverige sakteliga var på väg åt rätt håll i frågan. Jag menar dock, även om beslutet är mycket olyckligt, att effekterna av förslaget går att backa tillbaka.

Kan dras tillbaka
Vad förslaget säger är att de ”ska kunna beviljas ett uppehållstillstånd”. Men ett uppehållstillstånd, permanent eller temporärt, är inget medborgarskap. Därmed kan uppehållstillstånd dras tillbaka genom en enkel lagändring medan medborgarskap i nuvarande tillstånd är skyddat av grundlagen.

Det är utlänningslagen som hanterar frågor om uppehållstillstånd och kapitel 7 handlar om återkallelse av tillstånd. Det finns en rad regler för olika tillstånd, status för personen i fråga och mycket annat – men inget i nuvarande reglering spelar egentligen så stor roll. Riksdagen kan genom enkel majoritet besluta om helt nya regler och en regering kan därefter instruera Migrationsverket och våra rättsvårdande myndigheter att verkställa eller prioritera de nya reglerna.

Enkelt om den politiska viljan finns
Kontentan av detta skulle kunna vara följande:

  • att en ny riksdag efter valet snabbt river upp detta lagförslag
  • nya regler för återkallande av uppehållstillstånd införs
  • regeringen instruerar Migrationsverket att dra tillbaka alla de 9000 uppehållstillstånden som antingen utfärdats eller är i ansökningsprocessen
  • polismyndigheten ser till att dessa personer avvisas från landet (återkommer till detta i en senare krönika)

Ofta när jag föreslagit lagförslag under min tid i riksdagen har jag fått höra att de var ”omöjliga” att genomföra, antingen av propagandister i media, lögnare i riksdag och regering eller ibland till och med i mitt eget parti. Bland annat sa Tobias Billström en gång i tiden att vi inte kan påverka invandringsnivån på grund av internationella konventioner. Allt var givetvis nonsens. Inget är omöjligt, så länge den politiska viljan finns.

Gör det till en valfråga
Det förslag som jag här presenterat här skulle också gå att genomföra, relativt enkelt dessutom, även om vi precis som innan, nästan garanterat, kommer få höra om hur ”omöjligt” det är.

Faktum är att detta borde bli en valfråga eftersom beslutet ligger precis i upptakten till valrörelsen och symboliserar precis allt som är så fel med beslutsfattarna i detta land. Dessutom i en fråga som ligger högst upp på väljarnas agenda och handlar om en grupp som ingen längre tror är ensamma, flyktingar eller barn.