Asylsökare åtalas för korankravaller: ”Försvarade min bok”

På torsdagen åtalades en asylsökare från Tadjikistan misstänkt för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman i samband med korankravallerna i Stockholmsförorten Rinkeby under påskhelgen. Samnytt kan berätta mer om mannen som registrerades hos Skatteverket ifjol.

Det var på långfredagen som Rasmus Paludan höll ett islamkritiskt valmöte i invandrartäta området Rinkeby i nordvästra Stockholm, vilket Samnytt då rapporterade om. Demonstrationen fick avbrytas vid flera tillfällen på grund av stenkastning och polisen grep en man som var beväpnad med kökskniv.

LÄS ÄVEN: HÄR är koran-ligisterna: INGEN av de häktade född i Sverige
LÄS ÄVEN: Dessa nyanlända begärs häktade för korankravallerna i Örebro

Nu har det första åtalet kopplat till korankravallerna väckts. Kammaråklagare Lotta Karlsson vid Västerorts åklagarkammare åtalar 34-årige Umedzhon Giyoev. Samnytt kan berätta att Umedzhon är från det muslimska landet Tadjikistan och tilldelades enligt Skatteverket ett samordningsnummer i Sverige 2021-06-22.

Umedzhon hävdar i polisförhör att han är flykting och invandrade till Sverige år 2018. Han berättar även för polisen att han är arbetslös och bor i Rinkeby.

Faksimil Polisen
Foto: Polisen

Umedzhon misstänks för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman efter att den 15 april ha kastat stenar och andra föremål mot poliser och polisfordon. Vidare misstänks han ha brutit loss delar från polisfordon samt kastat stenar på polishuset och därigenom orsakat både personskador och skador på egendom.

”Ville försvara min bok”

I polisförhör försvarar sig Umedzhon med att han ville stoppa ”den förfärliga koranbrännaren” och ”försvara min bok”.

LÄS ÄVEN: Följ Paludans koranbränningar HÄR
SE ÄVEN: VIDEO: Samnytt möter Paludan – ”Sverige har haft första intifadan”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.