Asylsökaren Umedzhon döms efter korankravaller

Den asylsökare från Tadjikistan som fångades på polisens kameror när han kastade stora stenar mot polisen under korankravallerna i Stockholmsförorten Rinkeby har nu dömts för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman. Gärningsmannen hade utvisningsbeslut och uppehöll sig illegalt i landet.

Det var på långfredagen som Rasmus Paludan höll ett valmöte i invandrartäta området Rinkeby i nordvästra Stockholm och ett våldsamt upplopp utbröt.

LÄS ÄVEN: Asylsökare åtalas för korankravaller: ”Försvarade min bok”

Samnytt har tidigare rapporterat om korankravallernas första åtal där 34-årige Umedzhon Giyoev misstänktes för brott. Umedzhon kommer från Tadjikistan och tilldelades enligt Skatteverket ett samordningsnummer i Sverige 2021-06-22.

Umedzhon som har anlitat tidigare S-toppen Tomas Bodström som sin försvarare hävdade i polisförhör att han bara ”försvarade min bok”. Han uppgav även att han invandrade till Sverige som flykting år 2018 och att han sedan dess varit arbetslös.

Foto: Polisen
Foto: Polisen

Det framgår av polisens bilder från Rinkeby att Umedzhon var ledande i upploppet och kastade stora stenar mot poliser på platsen.

Foto: Polisen

Statstelevisionen pixlar ”påskupploppen”

När den skattefinaniserade public serviceaktören SVT rapporterar om domen döljs Umedzhons ansikte. Vidare kallar statstelevisionen korankravallerna för ”påskupploppen”.

Fängelse men ingen utvisning

På fredagen meddelade Solna tingsrätt att Umedzhon Giyoev döms för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman. Rätten anser att fängelse i sex månader är en lämplig påföljd. Enligt gällande praxis friges han efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

Vidare avslår rätten skadestånd för polismannen som utsattes för stenkastning. Mannen döms inte till utvisning men har sedan tidigare ett utvisningsbeslut och uppehöll sig illegalt i Sverige.

Samnytt har utan framgång sökt kammaråklagare Lotta Karlsson för att höra hur hon ser på domen.

LÄS ÄVEN: Polisen: Hundratals poliser kan ha skadats i korankravallerna

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.