Amer Assad från Syrien och Mohammad Jafari från Afghanistan, båda enligt egna uppgifter 16 år gamla, döms av Värmlands tingsrätt till 60 respektive 20 timmars samhällstjänst för en uppmärksammad misshandel i Kil i maj. De bägge brottslingarna får också stanna i Sverige.

Det var den 1 maj i år som de två asylsökande ungdomarna gick till attack mot en ung ortsbo i Kil som de misshandlade med sparkar och slag, vräkte omkull på marken och tog strypgrepp på. Duon filmade också sina våldsaktiviteter, en film som sedan fick stor spridning i sociala medier.

LÄS MER: Asylsökarna Amer och Mohammad åtalas för misshandel av EPA-förare

Misshandeln ska ha varit oprovocerad och inte ha föranletts av något annat än att förövarna ansåg att ungdomarna från Kil som befann sig på platsen stirrade på dem. Amer och Mohammad beordrade då Kilborna att lämna platsen och när uppmaningen inte åtlyddes gick man till fysisk attack.

Värmlands tingsrätt anser inte att brotten ska betraktas som grövre än att Amer döms till en och en halv veckas samhällstjänst och Mohammad till en halv veckas samhällstjänst. Ynglingarna slipper också utvisning.

Desto starkare har reaktionerna hos allmänheten varit mot de två asylsökarnas sätt att agera mot det land och dess invånare där man fått en fristad undan krig och förföljelse. Tingsrättens dom hamnar, relativt de reaktioner som filmen från händelsen väckte, långt ifrån det allmänna rättsmedvetandet.