Mustapha Moutawakil

F.v. Mustapha Moutawakil, Polisens ben och lokalen. Foto: Polisen

Inrikes

Asylsökaren Mustapha utvisades men återvände illegalt – stal, vandaliserade och bet polis

Publicerad 9/3/2019
Annons

En 47-årig marockan som ansökte om asyl men sedan utvisades ur Sverige år 2017 har återvänt illegalt och nu dömts till fängelse efter att ha försökt stjäla från en livsmedelsbutik. När migranten blev påkommen vandaliserade han butiken, gjorde våldsamt motstånd och bet polis. Trots den illegale migrantens brott utvisas han endast i fem år och är därefter välkommen att återvända till Sverige.

Det var den 16 juli i år som en civil väktare inne på i livsmedelsbutiken ICA Kvantum på Magasinsgatan 5 i småländska Vimmerby upptäckte hur en man plockade ned rakblad i en varukorg för att sedan gå till en dold gång och stoppa ned varorna innanför byxlinningen.

Mannen återvände sedan tillbaka till avdelningen för rakhyvlar och hygienartiklar för att plocka ned ännu fler varor innanför kläderna. Därefter försökte han lämna butiken genom att passera kassalinjen utan att betala.

När väktare konfronterade mannen utbröt ett tumult i butiken. Mannen fördes då till ett personalutrymme i butikslokalen men där fortsatte han att göra våldsamt motstånd mot väktarna genom att flertalet gånger försöka slita sig loss från deras grepp.

Därefter krossade mannen en glasruta i personalrummet och skar sig blodig på glasskärvorna. Tumultet fortskred inne i personalutrymmet och väktarna tappade kontrollen över mannen eftersom han ska ha varit hal på händer och armar på grund av allt blod. Därefter lyckades den skadade gärningsmannen fly ut ur butikslokalen och sprang från platsen.

Butikspersonal vittnar att ”mannen var galen under förloppet” som uppges ha varat i omkring 20 minuter.Polis: ”Galet uttryck i ögonen”
Samtidigt som tumultet pågick i personalutrymmet larmade väktarna efter förstärkning från polisen. De polispatruller som anlände till butiksområdet kunde en stund senare lokalisera och gripa mannen ett par hundra meter bort. En hundförare uppgav följande i rapporten:

”Han är totalt nerblodad över sina armar och han har ett galet uttryck i ögonen.”

Bet polis och skrek ”jävla rasist”
När en av polispatrullerna sedan skulle föra den blodiga gärningsmannen till sjukhus för att sy skadorna efter det krossade glaset skrek mannen på dålig engelska till en av poliserna att denne är ”en jävla rasist”.

Mannen gjorde hela tiden motstånd mot poliserna och skrek att han ”hatar svenskar och hatar Sverige”. På sjukhuset vägrade han sedan låta läkarna sy igen såren eftersom även dessa enligt honom var ”rasister” och därför inte fick vidröra honom.

Poliserna beslutade att föra honom till arresten eftersom hans skador bedömdes inte vara livshotande. Då utbröt ett nytt tumult på sjukhuset och mannen gick till attack mot poliserna med sin mun som vapen.

I polisrapporten står det följande:

”Mannen grips utanför Netto i Vimmerby efter att han försökt undkomma väktare samt polis. Han beläggs med fängsel och pendlar upp och ner i humör. Han är verbalt aggressiv och vill inte göra som vi säger. Då gärningsman (GM) sätts in i bilen spjärnar han emot med sina ben och vägrar ta in dem i bilen. Vi gör flera försök och till sist ger jag honom en drivstöt i låret. Önskad effekt. GM tar in sitt ben i bilen och vi belägger fötterna med fotfängsel då han har sparkat och stretat emot.

Vi beslutar att köra mannen till akuten i Västervik för att sy sina skador innan han tas till arrest. Inne på akuten är han verbalt arg och vi bestämmer oss för att behålla fot och handfängsel varpå att sätts i en rullstol och körs in i ett behandlingsrum. Läkaren gör bedömningen att han ej vill att handfängsel tas av då mannen är verbalt arg och otrevlig. Vi flyttar handfängsel från rygg till framsida för att läkare lättare ska komma åt att sy. Mannen vägrar dock låta sig sys och läkare gör bedömningen att skadorna ej är livshotande varpå han kan sättas in i arrest.

Då vi kör ut honom från behandlingsrummet är han arg och vill röka. Han vägrar åka med oss och kränger våldsamt med kroppen. Han glider ur rullstolen och då vi drar upp honom slänger han sig framåt och vi hamnar på golvet. Vi beslutar oss för att flytta fängslen från mage till rygg för att säkerhetställa transport. Jag tar av ena handen ur fängslen och ger den bojade handen till kollegan. Då jag vrida runt den arm som han har under bröstet för att lägga dem på ryggen stretar han emot och kränger med kroppen. Han lyckas bita kollegan i benet under tumultet där vi befinner oss på golvet.

Kollegan skriker att han bet henne och jag tar fram ECV och ger honom en drivstöt i ryggen. GM rycker då till av smärtan och jag kan dra fram hans arm och boja honom på ryggen. Jag håller mannen på golvet medans kollegan går och undersöker bettet så att det ej har gått hål i huden. Jag ser på ca 4 meters avstånd att hon fått en rejäl rodnad av bettet. Kollegan säger direkt att det gör ont. GM skriker att hans tand är trasig och jag ser att den spruckit och halva tanden pekar rakt ut. Vi lyfter upp GM i stolen igen och kör ut honom till bilen. Innan vi sätter in honom så diskuterar han livligt med mig om vilka rasister vi är.

Nedan bilder som dokumenterar poliskvinnans skada efter bettet.Polisen identifierar utvisningsdömd illegal invandrare
Till en början lyckades inte poliserna identifiera gärningsmannen. I polisrapporterna benämns han inledningsvis som okänd och statslös.

Senare meddelar den internationella enheten hos polisen att den misstänkte gärningsmannen är Mustapha Moutawakil från staden Casablanca i Marocko.

En sökning i polisens register visar att en ”Mustapha Moutawakil” förekommer med två olika födelseår men samma födelsedag.

Mustapha förekommer sedan tidigare även i det svenska belastningsregistret. Den 27 januari 2016 dömdes han i Kalmar tingsrätt för olaga hot, åverkan och snatteri.


Den internationella enheten meddelar att Mustapha år 2017 utvisades ur Sverige och saknar rätt att uppehålla sig här. Vidare finns han på en spärrlista för Schengenområdet och ska därför vara blockerad för inresa.Mustapha minns ingenting
I polisförhör via arabisk tolk förnekar Mustapha brott och hänvisar till att han inte minns någonting av händelsen. Detta på grund av en sjukdom som kan liknas vid epilepsianfall och som uppkommit efter en påstådd huvudoperation. Mustapha kan dock inte dokumentera att han genomgått någon sådan operation.

Mustapha berättade i förhör med poliserna om att han varit företagsledare med 75 anställda och innehar tre certifikat från universitet som båttekniker. Att han numera är arbetslös och på drift uppger han bero på Italiens dåliga ekonomi som lett till att han varslats om uppsägning.

På frågan om han vid brottstillfället var nykter och inte påverkad av alkohol eller droger svarar Mustapha att han är muslim.

Polisen ber Mustapha redogöra för hur han har rest. Han uppger att ankom till Köpenhamn fyra dagar tidigare och därefter rest vidare med tåg till Göteborg för att hälsa på en vän. Han hävdar vidare att han reste med tåg till Kalmar för att därefter byta till tåg till Stockholm och ta en buss till Italien men att han somnade på tågresan och av en tillfällighet hamnade i just Vimmerby.

Mustapha: ”Behandlad som en hund”
Mustapha hävdar också att hela händelseförloppet kring hans gripande efter butiksstölden i själva verket varit tvärtom och att det är han som är brottsoffret. Väktarna ska ha kränkt honom inför folk i butikslokalen och sedan förnedrat honom genom att behandla honom ”som en hund”.

”Saker gick sönder i och med att han blev slagen och misshandlad. Han blev behandlad som en ”hund” och de förflyttade sig och då är det klart att saker går sönder. Misstänkt blev kränkt inför folk och det var en olyckshändelse. Han hade ingen avsikt att slå sönder något”.

Migrationsverket: ”Tvångsmedel krävdes”
Den 20 september 2017 beslutade Migrationsverket att avslå Mustaphas ansökningar om uppehålls- och arbetstillstånd, flyktingstatusförklaring och skyddstatusförklaring.

Myndigheten verkställde utvisning av Mustapha och transporterade honom tillbaka till Casablanca men det gick inte problemfritt. I rapporten redogör transportplaneraren för att de hade stora problem med utvisningen och att Mustapha även hotade personalen.

De tvingades därför använda tvångsmedel mot honom i form av en så kallad bodycuff som syns nedan.


Tingsrättsdomen
Den 13 augusti dömde Kalmar tingsrätt den till Sverige illegalt återvände Mustapha för stöld, skadegörelse, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och brott mot lagen om särskild utlänningskontroll till fängelse i tre månader och ytterligare en utvisning. Bara för överträdelse av förbudet att återvända till Sverige finns annars möjlighet att döma till ett års fängelse.

Tingsrätten bestämmer att Mustapha är välkommen att återvända till Sverige om fem år.

Mustapha Moutawakil är tidigare utvisad och har sedan tidigare återreseförbud. Han saknar således rätt att visats i Sverige. Det har inte framkommit några skäl som talar mot utvisning. Av yttrande från Migrationsverket framgår att det inte föreligger något hinder för utvisning. Mustapha Moutawakil ska därför utvisas ur Sverige. Återreseförbudet bör bestämmas till fem år.

Mustapha, som i polisförhör uppger att han saknar arbete, döms även att betala 21 000 kronor i skadestånd till bland annat livsmedelsbutiken och den bitna poliskvinnan.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
650’Burger King-turken’ misshandlar svensk: ”Vem var det som skrek?”
Annons