Malmo

T.h. Nawras Alkafri. Faksimil Facebook

Inrikes

Asylsökaren Nawras förnedrade kvinnor på äldreboende – filmade allt

Publicerad 5/15/2019
Annons

Ett ’ensamkommande barn’ från krigets Syrien skulle ta hand om svårt sjuka människor vid ett äldreboende i Skåne men valde istället att använda tiden till att förnedra och filma vårdtagarna. Nu har Malmö tingsrätt dömt honom till ungdomsvård, en påföljd som motiveras med hans uppgivna låga ålder.

Det var den 13 juli 2018 som den påstått 18-årige Nawras Alkafri befann sig på äldreboendet Victoria vård och omsorgsboende där han sommarjobbade genom Malmö stads satsning ”Ung i sommar”. Nawras som tidigare är dömd för olaga intrång använde arbetstiden till att förnedra vårdtagare och samtidigt filma sina handlingar.

En bekant till Nawras som mottagit två videoklipp via meddelandetjänsten Snapchat reagerade starkt över uppförandet och kontaktade polisen.

Gjorde ”fuck you”-tecken till 89-åring
Av polisens förundersökning framgår det att Nawras förnedrade en 89-årig rörelsehindrad kvinna genom att bland annat hissa upp hennes säng så högt att hon inte kunde komma ur sängen. Kvinnan bad om hjälp men Nawras svarade med nedsättande ord och visade fingret samtidigt som han filmade. Kvinnan är numera avliden.

LÄS ÄVEN: Äldre person utsatt för sexuella övergrepp på boende

I ytterligare ett fall gällande en 85-årig rörelsehindrad kvinna framgår det att Nawras närvaro fick kvinnan att känna sig rädd över att bli misshandlad. Enligt domen ska asylsökaren ha sparkat på hennes rullstol vilket ledde till att den rullade iväg i en korridor. Han pekade finger åt kvinnan samtidigt som han filmade händelsen.

Förhör med Nawraz
Nawras nekade till brott i polisförhör. Han uppgav samtidigt att han inte har fått någon utbildning utan bara börjat arbeta med de äldre.Vidare berättar Nawras i polisförhör att han var ”den snällaste personen” på arbetsplatsen.

Hotade att tända eld på jourhem
År 2015 invandrade Nawras till Sverige som ’ensamkommande’ asylsökare från Syrien. Han placerades i en kontaktfamilj men upplevde att boendet var för ”trångt och klaustrofobiskt”.

Han får då flytta till ett annat jourhem i Malmö. Men inte heller detta boende fungerar för Nawras eftersom han vill vara närmare sin släkt och dessutom har problem med ett av barnen i hemmet.

LÄS ÄVEN: Äldreboende lämnade sjuk klient i avföring och spyor

På ett tredje boende som Nawras flyttas till blir han återigen missnöjd och hotar med att tända eld på byggnaden.

Domen
Malmö tingsrätt dömde den 10 maj Nawras för ofredande. Påföljden blev ungdomsvård, en påföljd som domstolen motiverar med asylsökarens uppgivna låga ålder.

Nawras hänsynslösa ageranden skulle för en vuxen person ha kunnat medföra en fängelsepåföljd. Nawras Alkafri var dock bara 17 år vid brotten, och hans ungdom ska beaktas vid såväl påföljdvalet som eventuell straffmätning. Valet av påföljd står i detta fall främst mellan ungdomsvård eller ungdomstjänst, och vid valet mellan nämnda två påföljder har ungdomsvård företräde.

Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Malmö TR B 7108-18 Deldom 2019-05-10

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
702Malmöpolisens slöjkvinna attackerar Samnytt: ”Låg standard av människor”
Annons