Ett videoklipp som i maj fick enorm spridning i sociala medier visade hur två asylsökande ungdomar förnedrade och misshandlade en svensk EPA-förare i värmländska Kil. Nu har åtal väckts mot gärningsmännen. Åklagaren har inte yrkat på utvisning. Hon uttrycker oro över att gärningsmännen kan ha utsatts för rasism och framkastar teorin att de begått misshandel därför att de upplevt sig kränkta.

LÄS ÄVEN: Samnytt TV – När invandringen kom till Kil

Det var den 1 maj utanför Sannerudsskolan som 16-årige EPA-föraren Sylvester blev neddragen på marken och fasthållen i ett strypgrepp av 16-årige syriske medborgaren Amer. Vid sidan om den pågående misshandeln stod en vän till Amer, 16-årige afghanske medborgaren Mohammad, och filmade. Ytterligare en person, en flicka i tonåren med arabiskklingande namn, filmade händelsen utan att ingripa.

I polisförhör uppger Sylvesters vänner som befann sig i EPA-traktorn att Amer och Mohammad oprovocerat angrep Sylvester. Personerna är för varandra okända men går i samma skola. Det ska ha börjat med att gärningsmännen frågat sällskapet i bilen vad de ”glodde på”. Sedan beordrade de sällskapet att genast lämna platsen. Men innan det skedde hade Amer redan börjat utdela slag mot föraren.

Mohammad kommer fram till bilen och knackar på rutan där Sylvester sitter. Sylvester vevar ned sin ruta och får direkt motta ett slag av Mohammad med öppen hand mot sitt huvud. Slaget är så pass hårt att huvudet rör sig av smällen. Amer som befinner sig ett par hundra meter därifrån ser att det bråkas vid bilen och springer till bilen. Sylvester har fortfarande sin ruta nedvevad vid stunden. När Amer kommer fram slår han direkt Sylvester genom den öppna rutan med uppskattningsvis fem knytnävsslag. X uppfattar det som att han utdelar tre slag mot ansiktet på Sylvester, ett slag mot övre delen av huvudet och ett slag mot axelregionen på Sylvester.

Därefter öppnar han upp förardörren från utsidan av bilen via den öppna förarrutan. När han öppnat dörren sparkar Amer Sylvester mot kroppen med flera sparkar, uppskattningsvis 3-4 gånger sparkar. Amer övergår sedan i att slå Sylvester istället. X tolkar det som att Amer inte får till så bra sparkar varpå han övergår till att slå istället. Amer slår Sylvester med flera snabba slag i ansiktet. X har ingen direkt uppfattning om hur många slag Amer utdelar.

Därefter ska Amer ha dragit ut Sylvester på gatan och bett sina vänner att filma medan han tvingade Sylvester att säga att han är homosexuell.

LÄS ÄVEN: Nytt brottsbegrepp etableras i Danmark: ”dominanskriminalitet”

Åklagaren försvarar gärningsmännen: ”Kan ha känt sig kränkta”
Åklagaren i målet, Sara Nerman, tar i en kommentar till media gärningsmännen i försvar och menar att bakgrunden till misshandeln ska ses som en del i en pågående konflikt mellan två grupperingar i Kil som båda parter bär skuld till.

Nerman antyder också att de negativa känslor bland invånarna i Kil som händelsen väckt grundar sig i rasism och framkastar hypotesen att gärningsmännen begått misshandeln på grund av att de upplevt sig kränkta.

Gärningsmännen försvarar i polisförhör själva sina handlingar med att de känt sig förföljda och kränkta och att misshandeln därför ska betraktas som självförsvar. De uppger även att de har mottagit rasistiska glåpord under en längre tid. Men någon dokumentation eller tidigare anmälningar i skolan eller till polisen som styrker de påståendena existerar inte.

I mitten av augusti inleds rättegången i Värmlands tingsrätt där Amer och Mohammed står åtalade för misshandel. Amer åtalas även för olaga hot efter att ha hotat slå Sylvesters vänner också. Om gärningsmännen döms är det enligt åklagaren påföljd i form av ungdomstjänst, inte fängelse, som kommer att utdömas. Åklagaren har heller inte yrkat på utvisning.

Misshandeln
Nedan syns Sylvester till vänster som är på väg in i EPA-traktorn för att fly misshandeln när Amer fortsätter att sparka på honom.

Kort därefter sparkar även Mohammad på Sylvester.

När Sylvester ska åka därifrån fortsätter Amer att sparka honom genom fönsteröppningen och säger ”mammaknullare”.

Nedan syns händelseförloppet för misshandeln.

”Vi har varit för snälla mot er svenskar”
Efter bråket ska Sylvesters bekanta ha sökt upp Amer och Mohammad för att prata om händelsen. Då har Amer tagit av sig sitt bälte och piskat det fram och tillbaka mot sin egen rygg för att hota personerna.

Sylvesters föräldrar uppger att gärningsmännen berättat att de ”har varit för snälla mot svenskar” och att de skulle stycka folk.

LÄS ÄVEN: Mördaren från Kil Ahmad Nazari hade avslagsbeslut från Migrationsverket – redan 2017


Amer


Mohammad

Samhällsnytt besökte Kil
Efter misshandeln besökte Samhällsnytt bland annat Sylvesters familj. Se och hör de boendes berättelser om vad som hände när invandringen kom till byn för tre år sedan och vad rektor och kommun säger när vi ställer frågor. Reportaget kan ses nedan.

Kvinna mördades
Kort efter att Samhällsnytt besökt Kil begicks ett uppmärksammat mord på orten. En kvinna som arbetade med så kallade ensamkommande flyktingbarn knivhöggs till döds av en av sina skyddslingar, en yngling från Afghanistan.

LÄS ÄVEN: BEKRÄFTAT: Ensamkommande afghan begärd häktad för mordet på asylaktivisten Ingrid