En 62-årig syrier åtalas för attacken där muslimer klättrade, hoppade och slog på politikern Rasmus Paludans bil i samband ett valmöte i Uppsala. Gärningsmannen har tolkbehov på arabiska trots att han invandrade till Sverige för nära 40 år sedan.

Det var söndagen den 1 maj som Paludan skulle hålla en islamkritisk demonstration utanför Uppsala moské på Sportfältsvägen 1. Men politikern hann bara kliva ut ur bilen innan muslimer rusade ut mot honom trots polisiär närvaro på platsen. Se video nedan.

LÄS ÄVEN: Muslimer hoppar på Paludans bil – politikern tvingas fly

Polisen grep 62-årige Hersan Hamper på platsen misstänkt för brott. Hersan invandrade till Sverige år 1986 och erhöll svenskt medborgarskap år 2005 – men trots det har han fortfarande tolkbehov i polisförhör.

I videoklippen syns Hersan slå på Paludans bil och jaga efter den. Men han åtalas inte för attacken mot politikern och partifunktionärerna utan i stället för sabotage mot blåljusverksamhet. Efter attacken mot Paludans bil har Hersan försökt att hindra en polispatrull att ingripa mot muslimerna som jagade efter Paludan.

Polisen har säkrat videomaterial där Hersan både syns attackera Paludan och polisen. Men trots detta nekar Hersan till brott och hävdar att allt är ett missförstånd eftersom att han bara var där som motdemonstrant.

Gissar att polisen är jude

I polisförhör förklarar syriern sitt våldsamma agerande på platsen med att myndighetens insatsledare på platsen var ”fascist” och inte en ”schysst person – kanske en jude”.

Vidare hävdar syriern att Uppsala moskés imam har informerat att både politiker och Polismyndigheten ”sympatiserar” med muslimerna i frågan om att stoppa koranbränningar. Syriern uppger även att en polischef har besökt moskén och försäkrat församlingen om myndighetens stöd.

Åklagare: ”Kan ha förståelse för agerandet”

I en intervju med statstelevisionen säger kammaråklagare Michael Ehrencrona att ”man kan ha förståelse” för syrierns agerande mot Paludan och polisen.

– Det här en person som vid tillfället besöker moskén. Jag ser en väldigt provocerad och förtvivlad man som inte klarar av att kontrollera sina egna handlingar. Man kan ha förståelse för en individs agerande – även om man anser att agerandet är brottsligt, säger åklagaren till SVT.

LÄS ÄVEN: Ali och Monzer skulle bränna Paludan med molotovs – häktas INTE