ÅTAL: Försvarsmakten beordrades ”öka mångfalden” – anställde iranier som spionerade åt Ryssland
Fredrik Reinfeldt (M) gav order om att öka mångfalden inom Försvarsmakten. Peyman Kia (t.h). Foto: Thierry Monasse/Pressbild

De båda iranska bröderna Peyman och Payam Kia åtalas för grovt spioneri. Enligt åtalet har brödraparet gått ”den ryska underrättelsetjänsten GRU tillhanda”, och sålt svenska försvarshemligheter för miljonbelopp till Ryssland.

Det är år 2009 som den dåvarande moderatledda Reinfeldtregeringen ger Försvarsmakten order om att ”öka mångfalden”. Enligt ett styrdokument som tas fram ska inte minst mångfalden bland officerar och chefer ökas. Det är viktigt att ”de strukturella hindren för etnisk och religiös mångfald” tas bort, heter det.

Från Teheran till Must

En av dem som får jobb under myndighetens nya mångfaldsplan är Peyman Kia. Han är 30 år gammal när han rekryteras till Försvarsmakten där han får jobb som handledare åt agenter på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Enligt Dagens nyheter arbetar han på topphemliga Kontoret för särskild inhämtning (KSI), som är en del av Must.

LÄS ÄVEN: Ännu en iranier begärs häktad i spionerihärvan

Peyman Kia föds i Irans huvudstad Teheran. Han kommer till Sverige som barn tillsammans med sina föräldrar under 1980-talet. Han är uppväxt i miljonprogramsområdet Gottsunda i Uppsala, och svensk medborgare sedan 1994.

Innan sin anställning på Must har Kia arbetat som säkerhets- och underrättelsespecialist på Säkerhetspolisen (Säpo). Efter några år som anställd inom Försvarsmakten återvänder han till Säpo, där han fortsätter att arbeta som säkerhets- och underrättelsespecialist.

Grips i räd

Flera år senare, morgonen den 20 september förra året, grips plötsligt Peyman Kia i en gryningsräd. Han har då varit anhållen i sin frånvaro de senaste fem dygnen. Tre dagar senare häktas han på sannolika skäl misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

LÄS ÄVEN: Iranier i Säpo begärs häktad för spioneri

I november samma år grips även hans sju år yngre bror Payam Kia misstänkt för brott.

Samtidigt som hans storebror får jobb inom Försvarsmakten börjar Payam studera till polis. Han slutför dock aldrig utbildningen, men ska senare ha jobbat på Säpo, enligt källor till SVT.

Efter att även Payam gripits omhäktas Peyman Kia misstänkt för grovt spioneri. Payam häktas även han med samma brottsrubricering. Det står samtidigt klart att bröderna misstänks ha spionerat för främmande makts räkning ända sedan Peyman Kia fick jobb på Försvarsmakten.

Arbetade för GRU

Det har sedan gripandet förra året spekulerats i vilken främmande makt de båda bröderna arbetat för. Många har misstänkt att de spionerat för sitt hemland Irans räkning, genom att exempelvis lämna ut hemliga uppgifter om exiliranier som befinner sig i Sverige.

Men nu står det alltså klart att deras uppdragsgivare, enligt åtalet, var Ryssland. Under fredagsförmiddagen lämnades stämningsansökan in till Stockholms tingsrätt och åtalet blev därmed offentligt.

”Peyman Kia och Payam Kia har, gemensamt och i samråd, under perioden 28 september 2011– 20 september 2021 inom riket bl.a. i Stockholmsområdet, gått Ryssland och den ryska underrättelsetjänsten GRU tillhanda, genom att obehörigen anskaffa, befordra samt röja uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet”, står att läsa i stämningsansökan.

Faksimil

Tjänade miljoner

Enligt åtalet har de båda iranska bröderna tjänat åtskilliga miljoner kronor på att sälja hemliga uppgifter till Ryssland.

Åklagaren säger sig kunna bevisa att ”Peyman Kia direkt eller indirekt hanterat motsvarande åtminstone ca 380.000 kr i USD i kontanter under tiden september 2016–juli 2017 och att Peyman Kia dolt pengarnas ursprung samt att pengarna härrör från främmande makt”, står att läsa i stämningsansökan.

Åklagaren har säkrat omfattande bevisning i form av datorer, mobiltelefoner, telefonlistor, hårddiskar, USB-minnen med mera för att styrka de båda brödernas kontakter med ryska agenter. Det har bland annat hittats en hårddisk som Payam Kia försökt förstöra och kasta i en papperskorg, efter att hans storebror greps i september.

Dessutom har anteckningar säkrats där den yngre av de båda bröderna skriver om ”omfattande penningtransaktioner med kontanter och guld, metoder för att dolt ta emot pengar, flyktväg, back-up plan, samt risken med att få ett längre fängelsestraff”.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.