I maj inleddes rättegången rörande bombattentatet mot polisstationen i Helsingborg 2017. Efter över tre år med en stillastående polisutredning tog allt en plötslig vändning när en gängkriminell avhoppare berättade för polisen om dådet. Nu har tre män med kopplingar till gängkriminalitet åtalats på sannolika skäl misstänkta för inblandning. Samnytt kan berätta mer om männen och attacken mot Polismyndigheten.

Det var vid midnatt den 18 oktober 2017 som en maskerad man fastnade på övervakningskamera när han placerade en bomb vid entrén till polishuset på Berga allé 25 i Helsingborg. Bomben förstörde stora delar av entrén, väntrummet, kontor och garaget. Även fastigheten på andra sidan gatan skadades av tryckvågen.

LÄS ÄVEN: Invandrare häktade för bombdåd mot polisen

Polisen publicerade övervakningsfilmen och vädjade till allmänheten om tips men trots detta lyckades man inte ställa någon inför rätta. I samband med explosionen befann sig 120 personer i polishuset eller i närheten men ingen kom lyckligtvis till skada.

Kostnaderna för skadorna som uppkommit i samband med bombdådet uppgår till omkring nio miljoner kronor. Se video och bilder nedan:

Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen

Polisutredningen tog fart efter flera år

Polisutredningen har under flera år stått stilla men våren 2020 vänder allt när en man kontaktar polisen med information om bombdådet. Mannen kopplas till ett gängkriminellt nätverk i staden men har lämnat det och pekar nu ut vilka som har utfört dådet. Detta efter att han själv skottskadats i ett mordförsök där ytterligare en man sköts ihjäl.

Flera vittnen till bombdådet vid polishuset ska ha sett två personer färdas på en scooter området. I samband med en husrannsakan mot en misstänkt gärningsman har polisen säkrat samma sprängämneskomponenter på en jacka och även scootern som hittats i ett källarförråd – som de som påträffades vid polishuset.

Scootern är en likadan som den vittnen sett vid polishuset. Dessutom finns det DNA på scootern för ytterligare en person som pekas ut för inblandning i dådet.

Foto: Polisen

Mannen som varit en del av gängmiljön och nu pekar ut de tre häktade männen säger sig inte ha någon anledning att ljuga eftersom han tar väldigt stora risker med sitt vittnesmål. Mannen fruktar även att gänget kommer att hämnas och skada hans familj.

Alla har invandrarbakgrund

Tre män i 20-30 årsåldern med invandrarbakgrund från Balkan, Nordafrika och Mellanöstern har varit häktade sedan i januari på sannolika skäl misstänkta för grov allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Männen som kopplas till samma kriminella nätverk förnekar brott men kammaråklagare Neela Frisell vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet bedömer att hon har tillräckligt med bevis.

Sami-Reda Lala, 32 år, har invandrarbakgrund från Algeriet och är enligt Helsingborgs Dagblad ledare för stadens mest inflytelserika kriminella nätverk. Han förekommer i belastningsregistret för en lång rad grova brott och avtjänar nu ett fängelsestraff på tio år för bland annat mordförsök. Vid brottet ska 32-åringen ha försökt döda en man i staden. Offret träffades av fyra skott i höger ben och två i vänster ben från ett automatvapen.

Foto: Polisen

Haris Begovic, 26 år, har invandrarbakgrund från Bosnien och avtjänar nu ett fängelsestraff på fem år för anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Vidare är han dömd för hot mot tjänsteman och narkotikabrott.

Foto: Polisen

Issam Sleiman El Ayoubi, 23 år, har invandrarbakgrund från Libanon och förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för bland annat flera vapenbrott, försök till rån och narkotikabrott.

Foto: Polisen

”Maffian på Adolfsberg”

Det framgår av polisutredningen att de misstänkta gärningsmännen ingår i ett gäng som kallas ”maffian på AD (Adolfsberg)”.

De tre männen har varit häktade sedan i januari i år och förnekar alla brott. Rättegången inleddes den 6 maj och är planerad att pågå i sammanlagt elva förhandlingsdagar med slutdatum den 9 juni.

LÄS ÄVEN: Polisen erkänner: Stor risk att tredje man skadas vid gängskjutningar