18-åriga Maja Hellman och 20-åriga Johanna Leshem Jansson åtalas för det brutala mordet på Tove Tönnies i oktober förra året. Enligt åtalet var det Johanna som ströp Tove på golvet i sin lägenhet, medan Maja höll fast hennes händer. Efter dådet dumpades den 21-åriga kvinnans kropp i en skogsdunge, dränktes i brännbar vätska och eldades upp.

Efter en utekväll lördagen den 15 oktober förra året följer Tove med Maja och Johanna hem till Johannas lägenhet för att ”prata ut”. Maja och i synnerhet Johanna har under en längre tid haft en infekterad konflikt med Tove och hennes syster.

”Slampor från topp till tå”

Den ena duon består av två unga tvillingsystrar som är blonda och ser typiskt svenska ut. Den andra två kvinnor som har utländsk bakgrund, med rötterna i Afrika respektive Mellanöstern.

Tove Tönnies. Foto: Övervakningsbild/Privat

Konflikten mellan dem handlar om killar och relationer, om påstådd otrohet och förmodad avundsjuka. Den har inslag av kyrka och religion, och Johanna har till och med skrivit en längre dikt om tvillingsystrarna där hon uttrycker sina känslor och beskriver dem som ”slampor från topp till tå”.

Utdrag ur Johannas dikt. Faksimil

För att göra situationen ännu mer komplicerad är Maja bisexuell. Ett vittne menar att hon är kär i den två år äldre Johanna, något Maja själv förnekar i förhör. Hennes sexualitet är inte accepterad i kyrkan hon är medlem i.

”Johanna slog mig”

Strax efter klockan ett natten till söndagen 16 oktober skickar Tove ett sms till sin pojkvän. ”Johanna slog mig”, skriver hon.

30 sekunder efter att SMS:et skickats ringer pojkvännen upp. Tove stannar efter det kvar en dryg timme hos Johanna, innan hon ringer sin pojkvän vid halv tre-tiden och berättar att hon är på väg hem.

Men Tove kommer aldrig hem.

Stryps i lägenheten

Tidigt under söndagsmorgonen inträffar horribla saker i Johannas lägenhet. Åklagaren skildrar det som att Johanna och Maja ”gemensamt och i samförstånd uppsåtligen berövat Tove Tönnies livet genom kvävning.”

”Johanna Leshem Jansson har därvid tagit ett strypgrepp runt Tove Tönnies hals – när Tove Tönnies legat på golvet och Johanna Leshem Jansson suttit över Tove Tönnies buk/bröstkorg. Samtidigt har Maja Hellman hållit fast Tove Tönnies armar/händer”, står att läsa i stämningsansökan som fortsätter:

”Av våldet har Tove Tönnies orsakats skador på bland annat halsen och halsens underliggande vävnader, armbågarna och ryggen samt syrebristskador på hjärnan och hjärtat.”

Något exakt motiv till det brutala dådet har aldrig kunnat fastställas.

Käkar på McDonalds

Efter mordet får Johanna skjuts av en arabisk granne till McDonalds ”drive through”. Hon tar med sig cheeseburgare och chili cheese tillbaka till Maja.

I polisförhör förklarar Johanna det som att de båda agerade på ”mekaniska instinkter”, och att de behövde äta något.

– Jag gav henne bara hamburgaren och sade: ”ät den”, och så gjorde hon det. Så var det inte så mycket mer med det liksom, berättar hon.

Efter att ha ätit går Johanna ut och gör sig av med Toves cykel, som står parkerad utanför.

”Det var jättetungt”

Därefter är det dags att göra sig av med Toves döda kropp.

– Det var jättetungt! Så jag tog om hennes armar och liksom om axlarna så, och Maja försökte bära henne i benen, berättar Johanna.

– Sedan bar vi ut henne och ner för alla trappor på samma sätt då.

Mördarduon kör iväg med kroppen i Johannas bil, dumpar den i ett skogsområde utanför Vetlanda, häller handsprit på den och tänder på. Förhoppningen är att kroppen ska brinna upp.

Kemisk bensin

Men den flaska handsprit Johanna tar med räcker inte för att elda upp liket. Dagen därpå åker hon därför till Dollarstore i Vetlanda och köper bland annat tre små flaskor kemisk bensin.

Johanna köper kemisk bensin. Foto: Polisen

Hon åker tillbaka till kroppen i skogen, häller bensinen över och försöker återigen elda upp den.

– Det kändes mycket bättre att bränna upp någon och det skulle bli mycket finare än att låta någon bli uppäten av att djur liksom. Det var redan obehagligt som det var, förklarar Johanna sitt agerande.

Över två veckor

Det tar över två veckor innan polisen i en riktad polisinsats hittar Toves kropp i skogen öster om Vetlanda. Vid det laget är både Johanna och Maja häktade misstänkta för att ha med hennes försvinnande att göra.

På kroppen påträffas bland annat de uppbrända resterna efter en likadan flaska kemisk bensin som Johanna ses köpa på Dollarstore.

Foto: Polisen

Men de båda mördarna fortsätter att ihärdigt förneka att de har något med Johannas död att göra. Det dröjer nästan tre månader, till 10 januari i år, innan Johanna slutligen erkänner att Tove dog i hennes lägenhet natten till 16 oktober. Hon beskriver det som en ”tragisk olyckshändelse”.

– Det var väldigt onödigt att mitt och Majas liv också ska bli förstört för att ingen av mig och Maja på något sätt är ond eller taskig, säger hon som förklaring på att hon väntat så länge med att berätta.

LÄS ÄVEN: Häktade Johanna, 20, erkänner: Tove dog i min lägenhet

Brandattentat

Men åklagaren tror inte att Tove avlidit genom en olyckshändelse. Under utredningen framkommer det flera uppgifter som tyder på att Johanna planerat mörda Tove en längre tid, och att hon dessutom kan ha försökt tidigare.

I januari 2022 börjar det brinna i dörren till huset som Tove och hennes syster vid tillfället bor i. Det är några bitar kartong som stoppats in under dörren som brinner, och branden slocknar av sig själv. Vem som ligger bakom klarläggs aldrig då, men under mordutredningens gång kommer det fram att det sannolikt är Johanna som tänt på.

Dessutom säkras ett antal oroväckande Googlesökningar som Johanna tidigare gjort från sin mobiltelefon, från sommaren 2022.

Polisen/Faksimil

Åtalas

Nu åtalas alltså Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson för mord och grovt gravfridsbrott. Johanna Leshem Jansson åtalas dessutom för skadegörelse med anledning av branden i januari förra året.

– Polisen har genomfört ett gediget utredningsarbete och jag anser mig ha en tydlig bild av händelseförloppet och de misstänktas delaktighet. Utredningen talar för att den avlidna 21-åringen och den misstänkta 20-åringen haft en konfliktfylld relation, men något närmare motiv har inte kunnat klarläggas, säger åklagare Adam Rullman i en kommentar.

LÄS ÄVEN: HÄR är kvinnorna som misstänks för 21-åriga Toves försvinnande