Tre unga kvinnor i Stockholm åtalas för människorov, grov misshandel och övergrepp i rättssak. Bakgrunden är en händelse i november 2020 då tjejgänget kidnappade och utsatte en svensk flicka för en utdragen och tortyrliknande misshandel.

Det är den 17 november 2020 som en då 15-årig flicka under våld och hot kidnappas av flera andra flickor, varav tre är ett år äldre än henne. Händelsen utspelar sig i Barkarby – en förort i nordvästra Stockholm.

Hoppar på hennes huvud

Enligt åtalet blir flickan, efter att hon kidnappats, utsatt för en brutal misshandel som pågår under en längre tid.

Tjejgänget håller fast och släpar runt med flickan, bränner henne flera gånger i ansiktet med cigaretter, spottar på henne, häller Coca-cola över henne, misshandlar henne med knytnävsslag och sparkar, samt sparkar och hoppar på hennes huvud och dunkar det mot trädstockar.

De tvingar dessutom den 15-åriga flickan att klä av sig sina kläder, samtidigt som de filmar förnedringen. Efter den brutala misshandeln hotar gänget att sprida filmen på flickan om hon gör en polisanmälan.

Faksimil

Motivet kan vara svartsjuka

Boende i Barkarby hör den utsatta flickans skrik och larmar polisen. En av dem blir dessutom vittnen till hur gänget sliter av flickan hennes kläder.

När gänget inser att de blivit upptäckta försöker de springandes fly från platsen.

Enligt åklagare Johanna Strid kan svartsjuka eller avundsjuka vara ett motiv till misshandeln. Den misshandlade flickan kände två av de åtalade innan misshandeln.

Mångkulturellt gäng

De tre som åtalas för den brutala misshandeln är alla födda i Sverige, men har mångkulturell bakgrund. En av dem är barn till invandrare från Marocko och Turkiet, en annan har latinamerikanskt påbrå medan den tredje är uppväxt i en kriminell romsk familj.

Dessutom ska en fjärde flicka ha deltagit i misshandeln, men hon var under 15 år när brotten begicks och slipper därför åtal.

Den utsatta flickan är född i Sverige och har svenska föräldrar.

Brottsplats och flickans sönderslitna tröja. Foto: Polisen

Inga tidigare domar

Ingen av flickorna i tjejgänget är tidigare dömd för brott, men åtminstone två av dem är tidigare kända av de sociala myndigheterna.

Enligt handlingar som Samnytt tagit del av hade en av dem redan som 13-åring ett ”socialt nedbrytande beteende” och ett dokumenterat beroende av att sniffa drivgas.

En annan har en mamma med ett ”omfattande och långvarigt missbruk” samt en pappa som är dömd för flera grova brott som rån och grovt bedrägeri.

Nekar till brott

En av de åtalade är idag 18 år gammal medan de andra två är 17. Alla tre nekar till brott.

Huvudförhandlingen mot trion inleds nu på fredag och rättegången väntas pågå i tre dagar.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här stampas 14-åriga tjejen i ansiktet – får epilepsianfall