Mohammed Trollhättan 94

Mohammed Zorkot. Foto: Facebook/Samnytt

Inrikes

ÅTAL: Mohammed stal Lamottes kamera – framför poliser

Publicerad 5/3/2022
Annons

Den man som misstänks ha stulit medborgarjournalisten Joakim Lamottes kamera vid ett direktsänt reportage i Kronogården i Trollhättan år 2019 har ställts inför rätta i Vänersborgs tingsrätt. Mannen förnekar brott och åklagarens viktigaste bevisning är Samnytts videoklipp från platsen. Men Lamotte är inte övertygad att den gängkriminelle mannen kommer att fällas.
– Min erfarenhet säger mig att jag inte skulle bli förvånad om han går fri, säger han till Samnytt.

Det var den 12 december 2019 som Joakim Lamotte befann sig i det så kallade utsatta området för att göra ett direktsänt reportage. Men invånare vid Kronogårdstorg var märkbart besvärade över journalistens närvaro och gick till fysisk attack för att skrämma bort honom från området.

LÄS ÄVEN: Samnytts filmer åklagarens viktigaste bevisning i Lamotte-rättegång

I samband med det kaotiska tillståndet på platsen där polisen inte kunde upprätthålla ordningen och ett stort maskerat gäng trängde sig på Lamotte fanns även Samnytt och dokumenterade händelsen.

Nu har Samnytts videomaterial från platsen varit åklagarens viktigaste bevisning. I videon syns mannen komma upp bakom Lamotte innan han rycker tag i utrustningen. Då börjar det maskerade gänget jubla och skrika ”Hamo”.

Misstänkt är multikriminell

Poliser som arbetar i området har kontrollerat personen på platsen och kan genom egna vittnesmål och Samnytts video bekräfta identiteten. Samnytt kan berätta att den tilltalade mannen är 26-årige Mohammed ”Hamo” Zorkot med invandrarbakgrund från Libanon. I samband med att polisen förhör Zorkot om händelsen i Kronogården svarar han uteslutande ”inga kommentarer”.

Zorkot som invandrade till Sverige 2003 erhöll svenskt medborgarskap 2008 och har sedan dess dömts för flera brott. Han figurerar i belastningsregistret för bland annat brott mot knivlagen, skadegörelse, stöld, olovlig körning, vårdlöshet i trafik och flera narkotikabrott,

På måndagen hölls rättegången i Vänersborgs tingsrätt och Zorkot står nu åtalad för vapenbrott, grov stöld och flera fall av hot mot tjänsteman, brott mot knivlagen, grov olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott.

I en tidigare polisutredning där Mohammed Zorkot varit misstänkt fann polisen bilder på vapen i hans telefon.

Foto: Polisen

Gangstern: ”Ibland kan poliser göra rätt”

I sociala medier visar Zorkot gärna upp ett tydligt stöd för den muslimska terrororganisationen Hizbollah i hemlandet Libanon. Han har även lagt ut en bild på en man i svensk polisuniform som går ned på knä och ber i en moské – till bilden skriver Zorkot, ”ibland kan poliser göra rätt”.

Faksimil Instagram

Lamotte till Samnytt: Tror inte på fällande dom

På tisdagskvällen talade Samnytt med Joakim Lamotte som uttrycker frustration över hur lång tid det tagit att utreda händelsen. Men samtidigt är han inte förvånad.

Hur går tankarna kring att det har tagit två och ett halvt år för rättsväsendet att få till en rättegång?

– Det är skandal men jag blir inte förvånad. Sveriges rättsväsende är väldigt saktfärdigt och det vet jag ju om. Nu är jag inte så känslig av mig så jag kan hantera det men tänk om det är ett våldtäktsoffer som går med detta år efter år. Det är katastrof att det går så här lång tid.

Hur ser du på utsikten för en fällande dom?

– Ja du, det är svårt. Jag är inte övertygad om att han kommer bli dömd men jag hoppas ju det. Jag tror att det är den här killen och väldigt bra vittnesmål från polisen men min erfarenhet säger mig att jag inte skulle bli förvånad om han går fri.

Du skrev tidigare på Facebook att rättegången gav dig chansen att få säga vad du tycker om den här fega personen som inte respekterar svensk lagstiftning. Vad sa du till den tilltalade?

– Jag sa att jag var besviken över att det inte var fler som blev misstänkta för brott efter den här händelsen. Det var många människor som sysslade med olaga hot, uppviglade till våld, störande av ordning och hot mot blåljuspersonal och det känns ju väldigt futtigt att det bara blir en ynka stöld av allting. Han är den ende då som får stå till svars för det som hände i Kronogården.

LÄS ÄVEN: Frilansjournalisten Joakim Lamotte förvägras polisens hjälp efter dödshot

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
844Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons