sd-styckmordare-feature

Foto: Polisen

Inrikes

Åtal: SD-politiker sköt vän i huvudet – styckades med yxa

Publicerad 6/15/2022
Annons

Åtal väcks mot 60-årige SD-politikern Anders Eberhardt i Nyköping för mord, brott mot griftefriden och grovt vapenbrott. I slutet av förra sommaren misstänks han ha mördat en jämnårig vän med ett skott i huvudet, för att därefter stycka dennes kropp och dumpa kroppsdelarna på olika platser i Stockholm. Eberhardt har erkänt att han sköt sin vän, men hävdar att det var ett vådaskott.

Det är vid lunchtid den 16 september förra året som Stockholms hamnar beslutat städa stadens vattenområden. Städare från ett anlitat konsultbolag åker i en båt längs Karlbergskanalen för att plocka upp skräp i vattnet och längs kanalkanten.

I ett buskageliknande område på den sida av kanalen som vetter mot Klarastrandsleden hittar städarna två vita plastpåsar. Den ena påsen är tung och en järnbit är fastknuten i den. Städarna undrar vad påsen innehåller, öppnar den med hjälp av sina båtshakar, och gör en makaber upptäckt: Det ligger ett människohuvud i påsen.

Kroppsdelar vid Junibacken

Månaden därpå görs ytterligare fynd av kroppsdelar vid Junibacken på Djurgården i Stockholm. DNA-analys visar att delarna kommer från en och samma människa.

Junibacken. Foto: Polisen

Medan polisens letande efter kroppsdelar pågår, har en kvinna i Vasastan i Stockholm larmat om att hon inte hört något från sin granne, en 60-årig man, på flera dagar. Hon har tittat in i mannens brevinkast, och sett att det ligger oöppnad post på golvet.

Ganska snabbt kan polisen konstatera att de upphittade kroppsdelarna kommer från den försvunne mannen. Via dottern får polisen tidigt veta att den 60-årige mannen brukar umgås med sin jämnårige vän Anders Eberhardt – lokalpolitiker för Sverigedemokraterna i Nyköping.

Blod och skallfragment

Polisen misstänker att Eberhardt har något med 60-åringens hädangång att göra. I början av november inleds därför spaning mot honom och hans lägenhet i Nyköping.

Spaningspersonalen observerar hur SD-politikern vid flera tillfällen kör iväg med sin bil till olika återvinningsstationer där han gör sig av med bland annat kläder och möbeldelar. När han åkt därifrån, tar spaningspersonal avfallet i beslag och skickar det till tekniker för analys.

På en fåtöljdyna som SD-politikern slängt i en sopcontainer lyckas teknikerna säkra blod från den mördade mannen. Då fattas beslut om husrannsakan mot politikerns lägenhet.

Med hjälp av luminol kan polisens tekniker hitta spår av blod på golvet i lägenheten. Högst upp på en byrå påträffas dessutom ett litet skallfragment, som visar sig komma från den styckmördade 60-åringen.

Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen

Sköts i huvudet

Den 18 november anhålls Anders Eberhardt i sin frånvaro misstänkt för mord. Han grips kort därefter, och häktas två dagar senare på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat och styckat sin 60-årige vän.

LÄS MER: SD-politikern Anders Eberhardt häktad misstänkt för styckmord

Den rättsmedicinska undersökningen visar att 60-åringen mördats med ett pistolskott i bakhuvudet. Kulan finns fortfarande kvar i det upphittade kraniet.

Eberhardt erkänner i förhör att han skjutit ihjäl sin vän, men hävdar att det rört sig om ett vådaskott. Enligt honom hade de blivit osams, och han skulle bara skrämmas med pistolen när ett skott plötsligt brann av och träffade vännen i huvudet.

Brottsplatsen är SD-politikerns lägenhet i Nyköping.

Ifrågasätts av polisen

Att 60-åringens död skulle ha varit en olyckshändelse är en förklaring som polisens förhörsledare inte tror på.

– Det blir svårt att skrämma en person som sitter ryggen mot. Det fyller ingen funktion, säger förhörsledaren.

Efter mordet har Eberhardt slängt pistolen i Riddarfjärden i Stockholm. Efter att ha pekat ut platsen där vapnet finns, inleder polisen dykningar i vattnet. På bottnen påträffas en rostig pistol.

Foto: Polisen

En teknisk undersökning av pistolen ger inte stöd för att det skulle ha varit något fel på den som kan ha gjort att den avlossats utan att någon tryckt på avtryckaren.

Styckas i vardagsrummet

Efter att ha skjutit ihjäl sin vän från Stockholm, styckar Eberhardt hans kropp på sitt vardagsrumsgolv. Enligt rättsläkaren har minst en såg, kniv och yxa använts vid styckningen.

Teknikerna tror att de uppstyckade kroppsdelarna förvarats på SD-politikerns balkong medan han gör sig av med dem. Att ”det var liklukt på balkongen, det fanns feta besudlingarna på balkonggolvet, kriminalsökshundarna gjorde markeringar på balkongen, rinningarna ner över grannens balkong ger stöd för att kroppsdelarna förvarats på balkongen”, skriver de i sin rapport.

Efteråt har SD-politikern kört till Stockholm, där vännen är hemmahörande, och gjort sig av med likdelarna på olika platser.

Åtalas för mord

Under tisdagen lämnades stämningansökan in till Stockholms tingsrätt. Anders Eberhardt åtalas i första hand för mord och i andra hand för grovt vållande till annans död. Han åtalas även för brott mot griftefriden och grovt vapenbrott.

Eberhardt var sedan 2012 kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Nyköping och ledamot i kultur- och fritidsnämnden. I samband med att han häktades beslutade partiet om att ”frysa” hans medlemskap i avvaktan på polisens utredning och fällande dom. I april i år uteslöts Eberhardt ur partiet.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1067”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons