Foto: Wikipedia
Inrikes

Åtal: Spionerade på Sverige och USA – smugglade teknik åt GRU

Publicerad 8/28/2023
Annons

En 60-årig man född i Ryssland åtalas vid Stockholms tingsrätt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige samt grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt (USA). Det framgår av stämningsansökan.

I samband med att den ryske mannen kommer till Sverige skapar han 1998 ett aktiebolag som enligt Bolagsverkets uppgifter bedriver ”handel med maskiner, industriell utrustning, fartygs- och luftfartygsutrustning, datorer och kringutrustning, IT tjänster och programutveckling samt finansiering av kommersiella projekt”.

2012 blir mannen svensk medborgare, och Säkerhetspolisen, som ansvarat för förundersökningen mot honom, anser sig kunna bevisa att han kort därefter börjat utföra uppdrag för ryska staten. Hans aktiebolag blir, enligt åklagaren, ”en plattform för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU”.

Mannen grips i en spektakulär razzia mot sin villa i Nacka utanför Stockholm den 22 november förra året.

LÄS ÄVEN: Två misstänkta ryska spioner gripna i razzia i Stockholm

Smugglar teknik

Med hjälp av falska identiteter och ”svikliga medel” köper mannen enligt utredningen in teknisk utrustning som därefter smugglas till Ryssland. Det rör sig om västerländsk teknik som den ryska militären efterfrågar, men som den på grund av sanktioner och exportrestriktioner inte kan köpa på den öppna marknaden.

Smuggelverksamheten anses enligt åtalet ha varit till men för såväl Sveriges som USA:s säkerhet, och därför åtalas den 60-årige mannen för grov olovlig underrättelseverksamhet mot båda länderna.

Tidigare har även den ryske mannens fru varit misstänkt, men utredningen mot henne lades ned i juni i år. Det fanns då även misstankar mot ytterligare en man från Moldavien som driver ett speditionsbolag i Stockholmsområdet. Det företaget har kraftigt ökat sin omsättning senaste åren. Även utredningen mot den mannen lades ned samma månad.

LÄS ÄVEN: Spionmisstänkts dotter knyts till pensionerad GRU-överste

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons