Sopstation Återvinningsstation

Bilder från återvinningsstationer. Faksimil Instagram/Twitter

Inrikes

Återvinningsstationer tvingas stänga ned – fylls med döda djur, restaurangavfall och möbler

Publicerad 8/17/2019
Annons

En sophämtare i Malmö vittnar om att stationerna skräpas ned med tonvis av restaurangavfall och grovsopor. Ibland påträffar han även slaktade djur.

Senast i förra veckan rapporterade SVT att hela fem återvinningsstationer i Malmö har stängts ned det senaste året på grund av nedskräpning.

Enligt sophämtaren Christer Gunnarsson i Malmö tvingas de ibland använda kranbil för att tömma sopor vid återvinningsstationerna eftersom invånarna även kastar tonvis av bland annat möbler, vitvaror, avfall från restauranger, däck men även döda djur, rapporterar Lokaltidningen.

Det värsta han någonsin stött på var ett hästhuvud som låg i en sopsäck vid återvinningsstationen på Dammtorpsvägen. Enligt honom är just den stationen en av Malmös skräpigaste vid sidan om Delsjögatan.

Trots att de städar upp stationen på Delsjögatan fyra gånger i veckan dröjer det inte länge innan det bildas sopberg mellan containrarna. Han berättar att en måndag låg 500 kilo sopor där som fick föras bort med en kranbil, på tisdagen var det hela 100 kilo sopor och på torsdagen återigen 100 kilo.

– Det är en pizzagubbe som lägger allt avfall här. Jag har jagat honom i 1,5 år, men inte hittat något kassakvitto i säckarna, så jag vet inte vem det är, berättar Gunnarsson för Lokaltidningen.

Mordhotad vid tillsägelse
Sophämtaren brukar säga till när han ser att någon dumpar avfall felaktigt. Men den informationen tas inte emot av alla och vissa reagerar med mordhot.

– De har inte förstått vad som gäller, trots att det står tydligt och klart här på skylten. Men det kan bero på att de inte förstår språket. Därför vore det bra med information även på andra språk.

”Information på fler språk”
När sophämtaren får frågan hur han tror man kan komma tillrätta med problemet svarar han information på fler språk och kameraövervakning.

Ett problem på fler platser
Det är inte bara i Skåne som problemet vid sopstationer växer. Tidigare har Samhällsnytt bland annat uppmärksammat hur den invandrartäta stadsdelen Norrby i Borås hade fullt med sopor på gräsmattor, i trappuppgångar och på gator. Enligt AB Bostäders områdeschef Henrik Karlberg ”finns ingen quick fix” utan det handlar i grund och botten om en beteendefråga.

LÄS ÄVEN: I invandrartäta Norrby kastas sopor från balkongerna

Döda djur
Vid en nätgranskning av problematiken vid landets återvinningsstationer stöter vi på mängder med bilder från runt om landet. I det invandrardominerade och så kallade utsatta området Kronogården utanför Trollhättan uppges en död killing ha påträffats bakom en container.

En person kommenterar inlägget med texten, ”misslyckad halalslakt”.

Ytterligare en bild från Kronogården visar hur grovsopor kastas i området och hur någon har försökt att informera genom klotter på flera språk.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
843Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons