gammal

Genrebild

Inrikes

Åtta av tio kommuner står inför nedskärningar – äldreomsorg och skola drabbas hårt

Publicerad 11/24/2019
Annons

En kartläggning som SVT har gjort visar att åtta av tio kommuner planerar besparingar inför 2020. Särskilt drabbade verksamhetsområden blir skola och äldreomsorg.

Många av Sveriges kommuner går back. Pengarna räcker inte till och kommunerna tvingas nu göra besparingar och nedskärningar.

– I grunden är det något slags systemhaveri just nu för det går så väldigt fort, säger Peter Carlstedt, kommundirektör i Kramfors, till SVT.

Kramfors i Ångermanland är en kommun som tvingas spara 50 miljoner kronor. Den summan gör Kramfors till den kommun i Sverige som ska spara mest pengar nästa år.

Sex av tio kommuner drar ner på äldreomsorg

Fler än åtta av tio kommuner planerar besparingar 2020. Enligt kommunerna kommer stora och viktiga områden som skola och äldreomsorg att drabbas.

Sex av tio kommuner uppger att de planerar besparingar inom skola och utbildning. Av dessa kommuner säger 64 procent att de tvingas dra ner på personal. 67 procent säger att det planeras besparingar av driftskostnader i skolan.

Lika stor mängd, sex av tio kommuner, planerar besparingar inom äldreomsorgen. Av dessa kommuner säger 66 procent att man planerar att dra ner på personalkostnaderna.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons