Nagmi och Ali Barka från Göteborg döms idag till åtta månaders fängelse vardera för att ha försökt ansluta sig till terrorgruppen Islamiska staten. Brödraparet, som i hemstaden lyfts fram som exempel på lyckad integration, greps på Landvetters flygplats i februari i år när de var på väg till Mellanöstern.

Bröderna Barka var den gångna vintern aktiva i islamistiska chattgrupper på internet där de försökte få hjälp med att ta sig till Mellanöstern för att där ansluta sig till IS. En av grupperna var emellertid infiltrerad av en säkerhetstjänst, som i sin tur tipsade Säkerhetspolisen i Sverige. Vilken säkerhetstjänst som infiltrerat gruppen är hemligt.

Bevisningen i målet har till stor del handlat om vad bröderna själva skrivit i chattarna, där de bland annat uttryckt att de vill ”ansluta sig till soldaterna i kalifatet”, samt den omständighet att de åkte till flygplatsen för att flyga till Turkiet. Därifrån menar domstolen att det är klarlagt att de tänkt korsa gränsen till antingen Syrien eller Irak där IS fortfarande är verksam.

Hävdar brottsprovokation

De två terroraspirerande bröderna, 44 och 40 år gamla, har i huvudsak försvarat sig med att de utsatts för en otillåten brottsprovokation. De hävdar att det var kontakterna med en person de trodde representerade IS som gjorde att de lät sig övertygas om att bli IS-jihadister.

Göteborgs tingsrätt menar emellertid i sin dom att bröderna Barka inte utsatts för otillåten brottsprovokation, då det varit de som varit drivande bakom att genomföra jihadresan.

Faksimil
Faksimil

Bland annat konstateras att den yngre av bröderna ”vid upprepade tillfällen varit den som har tagit kontakt, och att syftet då har varit att få hjälp med att resa för att ansluta sig till Islamiska staten”.

Bröderna har även hävdat att syftet med resan var att ”återförenas med sin släkt i Libyen”, inte att bli terrorister. Innan avresan avregistrerade de sig ur den svenska folkbokföringen och bor numera officiellt i Libyen. I chattkonversationerna diskuteras även att ansluta sig till IS i det landet.

Åtta månaders fängelse

Domstolen skriver i sin dom att brottet ”inneburit en fara för att mycket allvarlig brottslighet i förlängningen ska inträffa” och konstaterar att bröderna försökt ”ansluta sig till en välkänd terroristorganisation som står bakom ett stort antal attentat världen över”.

Däremot anses det vara en förmildrande omständighet att bröderna riskerar att förlora sina jobb på grund av domen. Dessutom tar domstolen hänsyn till att en utländsk säkerhetstjänst hjälpt till att gripa dem.

Domstolen nöjer sig med att idag döma de båda bröderna till åtta månaders fängelse vardera för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

LÄS ÄVEN: Integrationshyllade fotbollstränare greps på Landvetter – ville ansluta sig till IS