Efter de stora regnmängderna i veckan avråder Stockholms stad från bad då orenat avloppsvatten kan förekomma vid badplatserna.

På onsdagen och torsdagen regnade det rejält i Stockholmsområdet. Enligt SMHI:s officiella mätningar kom det från klockan 8 på onsdagen till 8 på torsdagen nästan 50 millimeter regn på Djurö i Värmdö kommun Så mycket regn har inte kommit i Stockholm under ett dygn under de senaste 20 åren. Medan SMHI utfärdade en klass 1-varning för stora regnmängder i östra delen av Svealand överöstes räddningstjänsterna i Uppsala, Stockholm och Södertörn med översvämningslarm.

– Men jag skulle inte bli förvånad om det på vissa ställen kommit 60-70 millimeter regn, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Nu varnar Stockholms stad för att badvattnet kan vara otjänligt efter det intensiva regnandet och man avråder från bad tills de vattenprover man tagit analyserats. Svaren väntas till slutet av nästa vecka.

Reningsverken mäktar inte med

När det regnar mycket finns risken att vattenledningssystemen överbelastats och att reningsverken inte kan rena de enorma vattenmängderna.

– Nu när det regnar kan inte Stockholms Vattens reningsverk ta emot och rena allt vatten som kommer in. Avloppsvattnet blandas då med regnvattnet. Det som det leder till är att det släpps ut orenat avloppsvatten i våra sjöar och vattendrag i Stockholm, säger Åsa Hoffman, enhetschef på Miljöförvaltningen i Stockholm, till Aftonbladet.

Den som badar i orenat vatten riskerar att bli sjuk.

– Om man får i sig vattnet kan man till exempel bli magsjuk, på grund av avföring och liknande som finns i avloppsvattnet.