Ola Skogö

Terminal 5 på Arlanda/Ola Skogö. Faksimil Linked-In

Inrikes

Aviators VD reagerar på granskningen: ”Incidenter kommer att inträffa, det vet vi alla”

Publicerad 8/23/2018
Annons

För två veckor sedan granskade Samhällsnytt i en serie artiklar marktjänstföretaget Aviator som tillhandahåller en rad tjänster till flygbolag som Norwegian med flera på Arlanda. Enligt vår granskning lider företaget av stora brister som sätter flygsäkerheten i fara. Nu har vi fått tillgång till ett internt mejl underskrivet företagets VD Ola Skogö – där han erkänner att incidenter kommer att inträffa. Samtidigt uppger han sig vara stolt över företagets mångfald.

Bland annat fick flera flygresor ställas in på grund av oidentifierade väskor i bagaget. Vapen lastades fel ombord på flygplan. Vid ett tillfälle rapporterades fel vikt till flygkapten vilken kunde ha lett till en flygolycka. Även arbetsmiljon på företaget är ansträngd med anställda som kallar sina kollegor ”svennehora” och andra tillmälen. Enligt vår uppgiftslämnare beror situationen på att Aviator anlitar nyanlända och långtidsarbetslösa invandrare som får sin lön subventionerad av staten med upp till 80%, men som saknar grundläggande kompetens – till och med färdighet i svenska och engelska.

LÄS MER: Allvarliga säkerhetsbrister på Norwegian-flyg – ”En tidsfråga innan någonting händer”

Samhällsnytt har fått tillgång till ett internt mejl underskrivet av företagets vd Ola Skogö. Mejlet skickades ut till Aviators anställda i anslutning till vår publicering. Skogö antyder att Samhällsnytt konspirerar mot företaget eftersom vi redan skrev om det för ett halvt år sedan. Han slår tillbaka och skriver följande till sina anställda:

”För ett halvår sedan skrevs en artikel med ett liknande budskap där författaren då menade att det faktum att vi har medarbetare från olika etniska grupper gör att vi får säkerhetsbrister. Vårt svar då som nu är att vi har ett väl fungerande säkerhetsarbete inom Aviator och att vi är stolta över den mångfald vi har i organisationen, vilken berikar vår verksamhet. Vi kommer aldrig att vika ned för socialkonservativa krafter som syftar till att misskreditera och splittra oss som organisation.”

LÄS MER: Otryggt på Arlanda – egna personalen kallar kollegor ”svennehora”

Ola Skogö bedyrar att säkerheten är hög på företaget, men bemöter inte de enskilda exemplen på missförhållanden som Samhällsnytt avslöjat. Istället skriver han att ”incidenter kommer att inträffa” – och det ”vet vi alla”. Det viktigaste enligt honom är att undvika ”allvarliga incidenter”.

I slutklämmen förbjuder han företagets anställda att tala med media. Alla frågor ska hänvisas till Aviators pressansvarige Andreas Vassilaros.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen försökt att komma i kontakt med denne – utan framgång.

LÄS MER: Total tystnad från Norwegian och Aviator

Mejlet i sin helhet kan läsas nedan:

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons