Samhällsnytt kan idag avslöja att grundaren för Ensamkommandes förbund, Omid Mahmoudi, som hyllas av kungafamiljen firar två födelsedagar. Vi har även påträffat uppgifter som visar att han genom anhöriginvandring har försökt att ta hit fler afghanska migranter där Migrationsverket meddelat avslag – detta eftersom personerna som påstods ingå i familjen inte uppgav samma namn på modern.

Den 13 september 2011 erhöll den då enligt egen uppgift 16-årige migranten Omid Mahmoudi från Afghanistan permanent uppehållstillstånd i Sverige. Sedan dess har han grundat Ensamkommandes förbund som arbetar med att hjälpa ’ensamkommande barn’ som uppehåller sig i landet.

För arbetet med förbundet tilldelades han av Konungen Carl XVI Gustafs stiftelse Ungt Ledarskap år 2018 stipendiet Kompassrosen om 50 000 kronor. Stipendiet beskrivs gå till unga ledare och förebilder under 25 år som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft.

Omid Mahmoudi tar emot priset kompassrosen för ett ledarskap baserad på omtanke, mod och handlingskraft från Kungen!لحظه دریافت جایزه امید محمودی از عالیترین مقام کشور سوئد (شاه سوئد)

Posted by Omid Mahmoudi on Monday, April 16, 2018

När Samhällsnytt nätgranskar mannen hittar vi anmärkningsvärda uppgifter kring Mahmoudi som reser frågetecken kring hans folkbokförda födelsedatum 1995-02-06.

Under granskningen påträffar vi olika födelsedagar. År 2011, det vill säga samma år som Mahmoudi invandrade till Sverige men innan han hade erhållit ett permanent uppehållstillstånd, skickar flera personer i hans vänkrets på Facebook födelsedagsgratulationer mellan 6-9 maj. Det finns samtidigt inga gratulationer i anslutning till det födelsedatum Mahmoudi använder i sin folkbokföring.

Här nedanför skriver Haidari ”kära bror, herr Mahmoudi, grattis på födelsedagen. Jag önskar dig ett gott nytt år”.


Här nedanför skriver Ahadi ”Grattis på födelsedagen och önskar honom ett liv fullt av lycka och framgång.


Mahmoudi tackar för gratulationerna
En Omid som är bosatt i Blekinge och använder förkortningen ”AFG” som efternamn vilket även är en internationell beteckning för Afghanistan gratulerar också i maj år 2011. Mahmoudi svarar på meddelandet med orden ”tack så mycket min bror”.

Ändrade födelsedatum på Facebook
Det nästföljande året har Mahmoudi erhållit permanent uppehållstillstånd enligt uppgift från Skatteverket och därmed blivit folkbokförd med födelsedatumet 1995-02-06. Han ändrar sitt födelsedatum på Facebook till det folkbokförda datumet och mottager nu födelsedagsgratulationer vid det nya datumet – numera från personer bosatta i Sverige.

I sociala medier delar han flera bilder på sig själv. Här nedanför syns Mahmoudi år 2012, då är han 17 år gammal enligt det folkbokförda datumet i Sverige.

Duckade avrättning och hängde under lastbil
År 2016 deltog Mahmoudi i UR Samtiden för att berätta om sin migrantresa från Afghanistan till Sverige. Han uppgav bland annat att Irans gränsvakter avrättar flyktingar vid sin gräns annars riskerar de upp till fem års fängelse.


Vid tiden för denna presentation ska Mahmoudi ha varit 21 år gammal enligt egen utsaga. Samtidigt skriver Mahmoudis eget förbund att ensamkommande reser till Iran ”en sväng”. Här nedanför syns Mahmoudi med resenären.

”Öppna era hjärtan”
I sitt anförande vädjade Mahmoudi till svenska folket att öppna sina hjärtan för att ännu fler afghaner ska få följa i hans fotspår till Sverige.

Det var dock inte tomma ord. Redan 2012, ett år efter att han hade erhållit permanent uppehållstillstånd i Sverige, försökte han att få fler afghaner till Sverige. Han var anknytningsperson för fyra afghaner som ansökte om uppehållstillstånd som hans familjemedlemmar.

Migrationsverket nekade dock uppehållstillstånd med anledning av att uppgifterna var motstridiga och familjeförhållandena oklara. Mahmoudi överklagade beslutet men migrationsdomstolen slog fast att Mahmoudi och de fyra afghanerna inte hade gjort sannolikt att de levt i samma hushåll. En omständighet som domstolen särskilt uppmärksammat var att Mahmoudi och en av afghanerna hade olika uppgifter om vad Mahmoudis mor heter.

Hävdar att migration är en vinst
I sociala medier är Mahmoudi känd för att försöka sätta press på makthavare och bilda opinion för den afghanska invandringen. Bland annat menar han att afghanerna tar livet av sig i Sverige med anledning av utvisningarna och dåliga förhållanden. Han har även skrivit att migration är en ”vinna-vinna-affär”.

Etablissemanget har omfamnat Mahmoudi och välkomnat honom till maktens korridorer. Här nedanför syns den då 23-åriga aktivisten samtala med utrikesminister Margot Wallström (S) om minoriteternas rättigheter i oktober förra året.

I december förra året figurerade Mahmoudi tillsammans med Ensamkommandes förbund som gäster vid Drottning Silvias födelsedagsfirande. I sociala medier stoltserar Mahmoudi med bilder och texten:

”Vi fick förutom drottning Silvia även träffa kungen, kronprinsessan Viktoria, prins Carl-Philip, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia och prins Daniel.Flyr Samhällsnytts frågor
Vi har kontaktat Mahmoudi för att bland annat fråga honom om varför hans vänner från Afghanistan gratulerar honom i maj innan han blev folkbokförd i Sverige.

Det har kommit till min kännedom att Qasim Haidari, Zuhal Ahadi och en person som heter Omid menar att din födelsedag är i maj, stämmer det?

-Varför undrar du det?

Jag undrar vilket datum du är född.

-Nej, deras uppgifter stämmer inte.

Vilket datum är du född enligt afghansk tideräkning?

-Varför undrar du?

Eftersom att det är flera personer som samstämmigt menar att din födelsedag är i början av maj och du har tackat personerna – ett annat datum än du är folkbokförd i Sverige. Hur kommer det sig?

Då avbryter Mahmoudi samtalet och slänger på luren.

LÄS ÄVEN: Afghanledaren minns inte sitt födelsedatum: ”Jag kan glömma bort vad jag vill”