AVSLÖJAR: Araber får förtur till vart tionde Södertäljejobb
Foto: Södertälje kommun

Vid tillsättningen av mellan fem och tio procent av alla kommunalt utannonserade jobb i Södertälje anses kunskaper i arabiska vara meriterande. Det framgår av en genomgång som Samnytt begärt.

Förra veckan uppmärksammade Samnytt att Södertälje kommun hade ”flytande arabiska” som krav för ett vaktmästarjobb på en kommunal skola i kommunen. Nyheten väckte starka reaktioner då många tycker att det är diskriminerande mot svenskar att det ställs krav på att kunna arabiska för jobb inom kommunal verksamhet.

LÄS MER ”Flytande arabiska” krav för jobb på Södertäljeskola

Efter nyheten om kravet på ”flytande arabiska” kontaktade redaktionen Södertälje kommun för att kartlägga hur vanligt det är att arabiska är ett krav eller anses meriterande för jobb i Södertälje. Efter en intern avstämning kommer nu svaret.

Upp till vart tionde jobb

Enligt kommunens kommunikatör Åsa Zazi, som pratat om frågan med kommunens chefer, är det inte ovanligt att kommunen har önskemål om att de anställda pratar arabiska.

– Att rekryterande chefer i Södertälje kommun ser det som meriterande att specifikt kunna tala just arabiska förekommer, säger hon till Samnytt.

– Det sker uppskattningsvis i cirka fem till tio procent av alla rekryteringar som görs under ett år i kommunen.

Hon säger också att det är vanligt att det vid anställningar ses som meriterande med ”kunskaper i ytterligare språk förutom svenska”, där det inte specifikt uttrycks vilket eller vilka språk som anses önskvärda.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.