AVSLÖJAR: Åtalad för våldsdåd mot italiensk turist blev KRISTEN – fick STANNA i Sverige
Foto: Polisen/Facebook

Hussein Alizada, en av dem som åtalas för ett uppmärksammat brutalt våldsdåd mot en ”italiensk turist” i Malmö i somras, fick stanna i landet – efter att ha blivit kristen och döpt på Migrationsverkets förvar i Ljungbyhed. Det kan Samnytt avslöja idag. Samuel Svensson, den pastor som bad med och ledde den våldsbrottsåtalade till den kristna tron, menar att frälsningen var äkta.
– Efter samtal med honom, bibelstudier och bönestunder, berättar han för Samnytt.

”När vi i dis o dimma letade oss fram till förvaret och fick döpa Hossein, så var det som om vi stod på helig mark”

Så skriver Samuel Svensson, pingstpastor i Åstorp, på sin Facebooksida 6 januari 2020 under rubriken ”DAGENS KAP FÖR GUDS RIKE!”

Pastor Samuel Svensson med Hussein Alizada. Foto: Facebook

Ska utvisas

Den som blivit döpt heter Hussein Alizada. Han har i drygt fyra års tid vistats i Sverige och ska nu utvisas till hemlandet Afghanistan.

Hussein kommer till Sverige under migrantkrisen och söker asyl i december 2015. Som grund för sin ansökan hävdar Hussein att han är ateist, att han ”frånträtt islam”, och därför inte kan återvända till sitt hemland.

Det är något som Migrationsverket ifrågasätter, och hans asylansökan avslås i december 2017.

Faksimil

Hussein överklagar beslutet till migrationsdomstolen, som också avslår hans asylansökan. Han försöker därefter återigen överklaga till Migrationsöverdomstolen, som inte meddelar prövningstillstånd.

Den afghanske mannen hävdar verkställighetshinder, överklagar igen och igen, och får sammanlagt fem nej i rad. Till slut, i november 2018, överlämnas ärendet till gränspolisen för verkställighet. Ett år senare hämtas Hussein in av polisen och sätts i förvar i avvaktan på att skickas hem till Afghanistan.

Blir frälst

Men efter att ha suttit inlåst på Migrationsverkets anläggning i Ljungbyhed i två månader händer plötsligt något. Hussein Alizada blir frälst – och konverterar till den kristna tron.

I en ceremoni inne på förvaret blir han döpt under överseende från den lokale pingstpastorn Samuel Svensson, som numera är pensionerad.

– Jag känner igen namnet, säger pastor Svensson när Samnytt ringer upp honom, nästan tre år senare.

– Vi döpte flera stycken. Jag var väldigt noga med att fråga om de i allt ville följa Guds ord. Det vill säga leva i renhet. De fick skriva under på detta också. Också renhet rent sexuellt, det vill säga inte hoppa på andra kvinnor här i Sverige, förtydligar han.

Personlighetsförändring

Samuel Svensson bläddrar i sina papper och kommer ihåg just Hussein Alizadas dop som en särskild händelse.

– Honom kommer jag mycket väl ihåg! Vi hade samtal både före och under tiden, utbrister han.

Enligt pastorn var den afghanske mannen någon som Migrationsverkets personal hade bekymmer med innan dopet, något som förändrades efter den dagen.

Han lägger stor vikt vid att det ”inträdde en märkbar personlighetsförändring” hos Hussein vid dopet, och är mycket mån om att det påpekas i Samnytts artikel.

– Skälen för hans omvändelse och dop, och den påtagliga förändringen bekräftat utav flera efter dopet, kommer det med i din artikel? undrar han.

Genuin tro

Pingstpastorn är övertygad om att Hussein Alizada blev kristen utifrån en genuin önskan om att bli ”en bättre människa”.

– Jag gjorde med Alizada som med alla övriga. Det framgår också av det speciellt utförliga dopintyg som han fick skriva på, att jag tog det mer grundligt än man brukar göra i kyrkorna, säger han.

Bortsett från det, hade du ingen kontakt med honom innan? Var att bli kristen något han bestämde sig för på förvaret, innan han skulle utvisas?

– Ja, men det har varit efter flera besök på förvaret. Efter samtal med honom, bibelstudier och bönestunder.

Så om jag formulerar det såhär: Det kan finnas skäl att tro att han valde att konvertera till kristendomen för att öka sina chanser att få stanna i Sverige och att beslutet att bli kristen inte var något han hade tänkt på innan?

– Det intrycket har jag inte fått av någon som jag har döpt. Tvärtom. Jag har gått väldigt grundligt fram för att se till att de inte har några andra sidomotiv, som att få stanna i Sverige, utan att de ska vara beredda att följa Jesus på den väg han anger.

Ny chans – begår brott direkt

Med ett dopintyg från pastor Samuel Svensson i handen gör Hussein Alizada ett nytt försök hos migrationsdomstolen – och får rätt. Domstolen beslutar att Husseins asylansökan ska prövas ännu en gång på grund av hans dop.

”Uppgiften att han har låtit sig döpas är ny. Eftersom han döptes i januari 2020 har han inte kunnat åberopa omständigheten tidigare”, skriver domstolen i sitt beslut.

Faksimil

Den afghanske mannen släpps ur Migrationsverkets förvar. Det tar inte särskilt många veckor förrän han i april 2020 stoppas av en polispatrull i Malmö. Han är drogpåverkad och döms för ringa narkotikabrott. Det är ett brott han hinner göra sig skyldig till ytterligare två gånger under 2020 och 2021.

Faksimil

Migrationsverket avslår återigen Hussein Alizadas asylansökan sommaren 2020, ett utvisningsbeslut som i februari i år rivs upp av migrationsdomstolen. Anledningen är talibanernas maktövertagande i Afghanistan. Domstolen kräver att Migrationsverket gör ännu en prövning av Husseins fall. Ärendet skrivs av i början av juni.

Brutalt överfall

Natten till 19 juni i år grips Hussein Alizada tillsammans med fyra andra invandrare för ett brutalt dåd i Malmö där en turist blir svårt knivskuren. Anledningen till det brutala mordförsöket uppges vara kränkthet för att någon uppfattas ha ”flexat” för Husseins flickvän.

LÄS MER: Här ”trashar” BMW-gäng hotellrum innan de knivhugger turist

Hussein sitter häktad i sex veckor innan han släpps på fri fot i väntan på rättegång. Efter några veckor i frihet lämnar han in ännu en asylansökan till Migrationsdomstolen. Inget beslut har ännu tagits i det ärendet.

Nu åtalas Hussein Alizada, tillsammans med ytterligare två män, för händelserna i juni i år. Brottsrubriceringen för Hussein och en av de andra männen är misshandel. En tredje man åtalas för mordförsök.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.