Samnytt kan berätta att den nystartade högerliberala tidningen Bulletin bryter mot lagen. Bolagsverket saknar nämligen information rörande verklig huvudman. När vi pratar med myndigheten får vi veta att personerna bakom aktiebolaget aldrig anmält detta. Enligt Ekobrottsmyndigheten är förfarandet vanligt när man vill dölja ett bulvanförhållande.

Under de senaste veckorna har det stormat kring Bulletin där det pågått ett öppet storbråk mellan redaktionen och ägartrion Tino Sanandaji, Pontus Tholin och Atta Tarki som utåt sett uppges kontrollera 70 procent av aktierna i bolaget Bulletin AB.

Skulle bekämpa penningtvätt

Samnytt har kontrollerat huruvida det finns en verklig huvudman i aktiebolaget som startades år 2020. Enligt Bolagsverket är en verklig huvudman den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar företaget. Men det kan även vara personer som tjänar på att någon annan agerar åt dem.

Från den 1 september 2017 ska de flesta företag och föreningar enligt lag anmäla verklig huvudman på Bolagsverkets webbplats. När det gäller nystartade bolag ska informationen vara registrerad inom fyra veckor.

Lagen är ett led för att ytterligare bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism. När Samnytt slår på aktiebolagets namn och organisationsnummer får vi inga träffar.

Bolagsverket: ”Aldrig anmält verklig huvudman”

På måndagen talade Samnytt med Bolagsverkets kundtjänst som uppger att Bulletin AB aldrig har anmält verklig huuvdman.

– Det har inte skickat in någon anmälan gällande verklig huvudman helt enkelt. Det är deras ansvar och det är lagstadgat att man ska anmäla.

Enligt lagen har Bolagsverket möjlighet att utdöma ett vite i sådana fall.

Sanandaji vill inte berätta

Det framgick av en hemlig inspelning från ett redaktionsmöte att tidningens största investerare inte syns utåt. Det är chefredaktör Ivar Apri som konfronterade Tino Sanandaji med uppgiften att de inte sitter i styrelsen. Det var något som Sanandaji först inte ville kommentera men sedan förklarar med att det var ”av skatteskäl”.

– Varför sitter inte Kjell Arvidsson och Fredrik Wester i styrelsen? Varför sitter inte våra två största investerare i styrelsen, frågar Arpi på redaktionsmötet.
– [Sluddrar] Vad är det för frågor du ställer? Vad har det med saken att göra. I hans fall av skatteskäl, försvarar sig Sanandaji.

Både Kjell Arvidsson och Fredrik Wester är IT-investerare och miljardärer. Samnytt har sökt både Arvidsson och Wester för en kommentar, men i skrivande stund har de inte återkommit.

Efter artikelns publicering meddelade Wester via mejl att han inte är verklig huvudman i bolaget och äger tillsammans med frun endast 5% av aktierna.

LÄS MER: Här är hemliga inspelningen – hör Sanandaji skrika på Bulletins redaktion

Ekobrottsmyndigheten: ”Absolut – bulvan är ett ord”

Samnytt har talat med chefsåklagare Jonas Svanfeldt vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) i Stockholm som berättar att frågan om verklig huvudman är viktig i utredningar om ekobrott.

– De ärenden som vi hanterar där vi utreder en faktisk företrädare, alltså den som driver ett bolag utan att stå på pappret, det är sällan den personen har anmält sig som verklig huvudman utan själva poängen är att man inte vill synas.

Svanfeldt berättar att att dölja verklig huvudman är ett vanligt tillvägagångssätt i de fall som myndigheten utreder:

– Den som driver verksamheten vill inte synas eller ta ansvar. När Ekobrottsmyndigheten kommer och ställer frågor då vet man ingenting och sitter och skakar på huvudet.

Vilket även kallas bulvanförhållande?

– Det kan vara, absolut, bulvan är ett ord men vi jobbar inte med det – utan vi jobbar med begreppet faktisk företrädare.

Inget svar från styrelsen

Samnytt har utan framgång sökt Pontus Tholin, styrelseledamot i aktiebolaget, för att höra vem som är verklig huvudman, varför det finns majoritetsägare som inte sitter i styrelsen och hur det kommer sig att man aldrig har anmält verklig huvudman till Bolagsverket. Vi har även ställt frågor till Tino Sanandaji.

Enligt en källa på Bulletin är det dock osannolikt att tidningen har hemliga finansiärer som redaktionen inte känner till. Avsaknaden av registrerad verklig huvudman förklarar källan med hög belastning i ledningen – i kombination med oklara instruktioner från myndigheter.

LÄS ÄVEN: Storbråk på Bulletin: ”Omöjlig som arbetsplats”

Gillade du det här avslöjandet?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.