Polisen använder skådespelare från Hotell Kantarell. Faksimil SVT Play/Facebook
I många års tid har en dockskådespelare varit anställd som adjunkt på Linnéuniversitetets polisutbildning för att lära ut konflikthantering och andra möten med misstänkta brottslingar.Samnytt har tagit del av vittnesmål från en polis som tidigare undervisats av dockskådespelaren – och kan nu avslöja att hon än idag är anställd för att utbilda blivande poliser i deras bemötande i samband med ingripanden.
Det är polisutbildningen i Växjö som har anlitat dockskådespelaren Sara Denward, som har spelat den galna humlan Marimba i SVT:s barnprogram Hotell Kantarell, för att lära de blivande poliserna hur de bäst bemöter människor i olika situationer.
LÄS ÄVEN: Larmet från Södertörn: Polisstudenterna är lågbegåvade
Samnytt har talat med en polis som själv undervisades av Sara Denward under utbildningen vid Linnéuniversitetet. Polisen berättar att dockskådespelaren var ledande vid flera polispraktiska övningar.
– Exempelvis hur man bemöter en överförfriskad person som vägrar att lämna en nattklubb efter stängning. Dockskådespelaren tyckte det var jättebra att man satte sig på knä framför personen så man inte utgjorde en aggressivt hot i form av att man får ett överläge om man står, säger polisen och fortsätter:
– Skådespelaren som spelade berusad bad patrullen dra åt helvete och eleven satte sig på knä framför, vilket Denward tyckte var fantastiskt bra och började dalta om fritidsintressen och allmänt trams istället för att tala om att det är dags att gå och du kommer få två val. Antingen går du själv eller så kommer du få hjälp.
Vidare förklarar polisen att det var ”solklart” att dockskådespelaren som lär upp själv aldrig hanterat berusade aggressiva människor.
– Om ett fyllo ber en att dra åt helvete på uppmaningen att lämna krogen så sätter man sig knappast på ett sätt så att personen kan sparka ut tänderna på en. Det kanske är andra förhållanden när man leker med dockor på SVT, säger polisen till Samnytt.
På Linnéuniversitetets hemsida finns Sara Denward registrerad som universitetsadjunkt på Institutionen för kriminologi och polisiärt arbete vid fakulteten för samhällsvetenskap. En administratör på fakulteten bekräftar för Samnytt att Denward varit anställd där ”i flera år”.
Samnytt har talat med Peter Lindström som är prefekt vid Institutionen för kriminologi och polisiärt arbete. Även han bekräftar att Denward fortfarande är anställd.
Utbildar Sara Denward fortfarande blivande poliser hos er?
– Hon är anställd hos oss som adjunkt och är med i olika moment, ja.
Hur ser hennes roll ut på utbildningen? Hur kan ett typisk kurstillfälle se ut?
– Hon har olika övningar, dödsbudsövningar, men exakt hur det går till kan jag inte svara på. Det får jag ta reda på.
Vi har pratat med en av era tidigare polisstudenter som berättat att Denward vid ett tillfälle uppmanade studenterna att i en situation med berusade aggressiva människor sätta sig ner på knä framför dem och fråga om deras fritidsintressen. Detta för att polisen inte ska utgöra ett aggressivt hot i form av att man får ett överläge om man står upp. Hur ser ni på det? Är det kompatibelt med hur en svensk polis ska agera i en sådan situation?
– Exakt hur… Hon är inte själv utan det är ju polislärare som är med. Så det har jag ingen uppfattning om.
Hur tänker man att en dockskådespelare ska kunna guida blivande poliser i den här typen av bemötande?
– Nu har ju Sara utbildning i pedagogik. Hon har jobbat under lång tid på universitet, på olika institutioner, och det här är… Det är min tjugotredje dag som chef här så att jag har inte någon full insyn i vad alla lärarna har för kompetenser och vad det är för synpunkter på dem.
Okej, men tanken vid anställning är då att hon ska utbilda polisstudenterna i bemötande. Men det här lågaffektiva bemötandet som lärs ut, är det något som är genomgående för polisutbildningen?
– Att anpassa efter situationerna… Det är väldigt viktigt att poliser är bra på att läsa av en situa… Det kanske är bättre att du pratar med den som är biträdande prefekt och ansvarig för polisprogrammet?
Peter Lindström frågar sedan om det här är något som finns publicerat eller om det är något som vi ”bara håller på och skriver om”. Samnytt förklarar då att SVT rapporterade om dockskådespelarens anställning på polisprogrammet redan 2010 – och att vi ska uppmärksamma hennes över ett decennium långa anställning vid polisutbildningen.
– Att folk har olika utbildningar är ju en styrka. Som polis möter man människor med alla typer av bakgrunder. Så om det är problemet att hon också har jobbat med barnkultur så ser jag det som en styrka. Självklart.
Till slut föreslår Peter Lindström att han ska vidarebefordra våra frågor till övriga ansvariga på programmet och sedan ringa upp oss. En halvtimme senare får vi ett sms av honom som lyder:
”Hej, Sara har jobbat på polisutbildningen sedan 2006. Hälsningar, Peter”
Samnytt har utan framgång sökt Sara Denward för en kommentar.
LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Polisens satsning – nyanställda blir mentorer åt polischefer