Göteborgs tingsrätt väljer att sekretesstämpla namnet på den misstänkte 17-årige polismördaren Sakariye Ali Ahmed. Enligt handlingar från domstolen, som Samnytt tagit del av, beror det på att de vill skydda 17-åringen och hans familj från våld eller ”allvarligt men”.
”Jag har under mina numera ganska många år som domare aldrig varit med om det”, kommenterar Lennart Strinäs, chefsrådman på Malmö tingsrätt, sekretessbeslutet.

Under gårdagen häktades 17-årige somaliern Sakariye Ali Ahmed för mordet på en 33-årig polisman i Göteborgsförorten Biskopsgården i onsdagskväll. 17-åringen dömdes så sent som 2019 för bland annat försök till mord och olaga hot.

Men rådmannen Per Nordén på Göteborgs tingsrätt har, på begäran från åklagarna, hemligstämplat 17-åringens identitet i alla domstolshandlingar. Samtidigt har mördarens familj fått annat boende och flyttats från Biskopsgården. Den uppgivna anledningen är att de befarar att den misstänkte polismördaren och hans familj kan komma att drabbas av repressalier efter polismordet.

”Åklagaren anför att det kan antas att fara uppkommer för att den misstänkte eller någon närstående till honom utsätts för våld eller lider annat allvarligt men om uppgiften om Sekretess identitet röjs och anger som konkreta omständigheter att konfliktnivån i Biskopsgården är sådan att det av erfarenhet i tidigare jämförbara ärenden och även beträffande situationen runt Sekretess finns risk för angrepp med våld mot närstående till honom och tillägger att polisen har flyttat de närstående personerna från Biskopsgården”

Citat från häktningsprotokollet
Domstolen har valt att hemligstämpla den misstänkte polismördarens identitet. Faksimil

Beslutet att hemligstämpla den häktade 17-åringen väcker förvåning. En av dem som reagerar är Lennart Strinäs, chefsrådman på Malmö tingsrätt.

”Namnet på den häktade 17-åringen i Göteborg offentliggörs inte. Det är extremt ovanligt – jag har under mina numera ganska många år som domare aldrig varit med om det. Obs ingen värdering av beslutet – bara ett konstaterande gällande ovanligheten”, skriver han på Twitter.

”Vi är ansvariga även för de misstänkta”

Kammaråklagare Ulrika Åberg är en av två åklagare som var med vid gårdagens häktningsförhandling.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi tittar inte bara på målsägandens familjeförhållanden, utan vi är ansvariga även för de misstänkta. Vi vill naturligtvis inte att något ska hända där. Det är en ovanlig åtgärd, men det är av vikt. Vi bedömer det av vikt i vissa lägen och nu delar tingsrätten den bedömningen, säger hon till Samnytt.

Samma åklagare båda gångerna

Den andra åklagaren som deltog vid gårdagens häktningsförhandling, och som nu leder förundersökningen mot den misstänkte polismördaren, heter Linda Wiking. Hon ansvarade även för en tidigare utredning i Göteborg då domstolen också gick med på att sekretesstämpla de misstänkta mördarnas identiteter.

– Den möjligheten finns ju, säger Linda Wiking till Samnytt och hänvisar till Offentlighets- och sekretesslagen.

– I vissa fall föreligger sådana omständigheter, och tingsrätten har prövat det. Men vilka omständigheter det är som ligger till grund för det vill inte jag gå in på nu.

Hon kan emellertid inte nämna något annat fall än de två hon själv ansvarat för där domstolen valt att skydda den misstänkte och dennes familj.

– Jag vet inte. Jag vet bara att vi hade det vid Guldhedenmordet och nu har vi det. Just nu tycker vi att det finns skäl för det och tingsrätten har prövat det som sagt, och nu är det så det ligger, säger Linda Wiking.

Nya uppgifter om den misstänkte

Emellertid kan Samnytt berätta om nya uppgifter om den misstänkte polismördaren. Enligt uppgifter i folkbokföringen registrerades Sakariye Ali Ahmed i Sverige så sent som i januari 2015. Han ska ha kommit – tillsammans med fyra syskon – på familjeanknytning till sin mor som folbokfördes i Sverige tre år tidigare. Hela familjen kommer från Mogadisho i Somalia.

Samnytt valde att i ett tidigt skede offentliggöra namnet på den misstänkte, Sakariye Ali Ahmed, på grund av det stora allmänintresset i polismordet.

Samnytt har sökt Lennart Strinäs och rådmannen Per Nordén.

LÄS MER: JUST NU: Sakariye Ali Ahmed begärs häktad för polismordet

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.