Ullah9

T.v. Atique Ullah. T.h. Skador efter barnmisshandel. Faksimil UNT/Polisen

Avslöjanden

AVSLÖJAR: Drivande person bakom islamistiskt center i Uppsala dömd för systematisk barnmisshandel

Publicerad 9/18/2019
Annons

Samhällsnytt kan i dag avslöja att en av de drivande personerna bakom det omdiskuterade islamistiska centret i Uppsala har gjort sig skyldig till systematisk barnmisshandel i samband med koranläsning. Samtidigt hävdar han inför Uppsalaborna att han tar avstånd från extremism.

Det var i slutet av augusti som Samhällsnytt uppmärksammade hur Sverigedemokraternas lokalavdelning i Uppsala kommun tagit initiativ i kommunstyrelsen om att genomföra en folkomröstning om bygglov för ett islamistiskt center. Rörelsen som står bakom centret kopplas till islamism och den kritiserade imamen Abo Raad, som pekats ut som ’den militanta islamismens ledare i Sverige’.

LÄS ÄVEN: SD kräver folkomröstning om ny moské med kopplingar till islamistisk imam

Den person som har undertecknat ansökan om bygglov för det islamiska centret i Stenhagen är Akmal Hyder som även är professor vid högskolan i Gävle. Ytterligare en av företrädarna bakom den muslimskt missionerande Dawa-stiftelsen som driver på för centret är dess ordförande, Uppsalabon Md Atique Ullah.

Enligt Skatteverket invandrade han till Sverige år 1984 från Bangladesh. Även han arbetar vid högskolan i Gävle där han är lärare i datavetenskap. Dawa-stiftelsens säte är registrerat på Ullahs hemadress.

I en intervju med Upsala Nya Tidning (UNT) år 2017 försäkrade Atique Ullah att han ”tar avstånd från alla typer av extrem islamism och att något sådant inte kommer förekomma i deras lokaler.

– Jag tycker illa om alla typer av extrem islamism, slog Ullah fast.

Vidare uppgav Ullah att en stor del av de yngre muslimerna i Uppsala behöver hans religiösa vägledning för att de inte ska hamna snett i livet. Han berättade att flera av ungdomarnas föräldrar färgats av odemokratiska förhållanden i sina hemländer.

– Det blir en plats för personer som vill verka för fred, sade Ullah.

Systematisk barnmisshandel vid koranläsning
Men Samhällsnytt kan nu avslöja att Ullah inte lever som han ger sken av i media. Av en dom från Uppsala tingsrätt år 2016 framgår det att Ullah systematiskt och under flera års tid har utsatt sina barn som är under tio år gamla för misshandel i samband med att han tvingat dem till koranläsning.

I domen som resulterade i ett fängelsestraff på tre månader går det att läsa följande:

Atique Ullah ska dömas för misshandel av normalgraden i ett fall, samt i övrigt dömas för flera fall av misshandel, ringa brott, samt ofredanden.

Brotten har begåtts mot närstående i hemmet, där de har rätt att känna sig trygga. Enligt tingsrättens mening uppgår det samlade straffvärdet för gärningarna till tre månaders fängelse.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Islamister försvarar moskébygget – vill stena otrogna kvinnor och döda avhoppare 

I polisutredningen framkommer att Ullah tvingat sina barn att läsa högt ur koranen. Om barnen läst fel bestraffade han detta med att misshandla barnen med tillhyggen, knutna nävar och sparkar. Barnen vittnar om att den systematiska misshandeln har pågått under flera års tid.

Dottern berättar att hon varje dag måste läsa Koranen och lära sig verser utantill. Nedan följer utdrag ur polisförhören med barnen:

Nedan följer ett axplock av uppvisade skador i form av sår och ärr.Nedan polisens bilder från familjens hem som visar hur Ullah har förvandlat det till en koranskola.


Ullah slängde på luren
Samhällsnytt har sökt Ullah för att ställa frågor om hur han ser på kritiken mot de omdiskuterade mosképlanerna. Vidare ville vi höra hur han ser på att bruka fysiskt våld mot barn enligt islam. Men när vi får kontakt med honom slänger han på telefonluren.

Samhällsnytt söker även högskolan i Gävle, där Ullah är verksam, för en kommentar.

Avgörs torsdag
Enligt uppgift till Samhällsnytt samt en artikel i UNT, har nu Moderaterna och Kristdemokraterna anslutit sig till SD:s linje i frågan att ändra detaljplanen gällande moskébygget.

Om en majoritet samlas i det skulle bygget förhindras. Men det krävs att även Socialdemokraterna ansluter sig till den linjen. Avgörande sker på torsdag 19/9 när ärendet behandlas i Plan- och byggnadsnämnden.

LÄS ÄVEN: SD begär krismöte med polisen efter att de inte agerade mot stenkastare

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons