När ordförandeposterna på måndagen skulle väljas i Bollnäs kommunfullmäktige utbröt en politisk strid. Vissa ledamöter från majoriteten beslutade sig för att genomföra en antidemokratisk kupp – endast för att Sverigedemokraternas representant inte skulle få bli oppositionens ordförande. Allt tyder på att det var socialdemokrater.

Till en början gick allt som planerat. Socialdemokraternas Marie Centerwall valdes till ordförande för kommunfullmäktige. Åsa Äng Eriksson (M) valdes till förste vice ordförande. Jonatan Hölzgen, gruppledare för det största oppositionspartiet Sverigedemokraterna, nominerade partikollegan Fredrik Hellberg till andre vice ordförande.

Om allt hade gått till som vanligt, enligt demokratisk praxis, skulle SD alltså ha fått en andre vice ordförande då majoriteten lägger ner sina röster. Nu gick uppdraget i stället till det mindre oppositionspartiet Bollnäspartiet – eftersom vissa ledamöter från majoriteten också röstade.

Socialdemokrater sågs delta i omröstningen

Vilka ledamöter som genomförde kuppen går inte att bevisa eftersom att omröstningen är sluten och därmed genomförs anonymt. Men allting tyder på att det var socialdemokrater som ville sabotera för SD.

– Vilka ni är det kan jag inte säga. Men ni vet det själva och ni borde skämmas, sa Jonatan Hölzgen, Sverigedemokraternas förstanamn i Bollnäs, under sammanträdet.

Observationer har emellertid gjorts från läktaren, där socialdemokratiska ledamöter har setts rösta för Bollnäspartiets representant. Efteråt hånskrattade Erika Engberg, socialdemokraternas gruppledare, åt Jonatan Hölzgen.

Erika Engberg (S). Foto: Pressbild

Hölzgen uppger för Samnytt att Moderaterna och Centerpartiet efter omröstningen sagt att det hela var fel – och bedyrade att de lagt ner sina röster enligt praxis.

S-ledamot hade ”gillat” uppmaning till kupp

Marie Centerwall (S) har ingenting emot den antidemokratiska kuppen. Hon säger till lokaltidningen Ljusnan att ”lagstiftningen tillåter det så det finns egentligen inget hinder”.

Marie Centerwall. Foto: Pressbild

Bollnäspartiet tillhörde dessutom majoriteten fram till förra månaden. De socialdemokratiska ledamöterna röstade således fram sina gamla kompisar.

När Sverigedemokraternas ordförande Sandra Hölzgen kommenterade en delning av Ljusnans artikel på Facebook, där hon vittnar om att socialdemokratiska ledamöter tryckt ”gilla” på en kommentar inför sammanträdet som uppmanade Socialdemokraterna att bryta mot praxis, möts även hon av hånfulla kommentarer riktade mot SD.

Bland gilla-markeringarna syns Linda Sjöberg (S) och Elsy Burman (S).

Faksimil Facebook

Hölzgen: ”Bananrepubliksfasoner”

Samnytt har talat med Jonatan Hölzgen som ser allvarligt på händelsen.

Varför tror du att Socialdemokraterna valde att genomföra den här kuppen?

– Socialdemokraterna har länge haft en tvetydig hållning till demokratins spelregler. Nu när vi gjorde ett toppenval och blev kommunens näst största parti så känner de sig hotade. De vet att vi lyfter alla obekväma frågor som kommuninvånarna vill ha svar på, och därför vill de stänga oss ute.

Varför är detta problematiskt?

– Vårt system vilar på att vi har en majoritet som styr och en opposition som ska granska dem. Genom att agera på detta viset har man fått till det så att oppositionen måste stryka majoriteten medhårs för att ha möjlighet att få insyn och inflytande. Den parlamentariska demokratins förutsättningar är satt ur spel och vi får något som allt mer liknar bananrepubliksfasoner.