Den syriske våldtäktsmannen Damir Al-Ali, som ifjol fick 840 000 i skadestånd av Justitiekanslern, var bara månader innan han fick skadeståndet inblandad i en kupp mot en svensk pensionerad företagare som bestals på över tre miljoner kronor. Det kan Samnytt avslöja idag. Den lurade pensionären har när Samnytt ringer upp ingen aning om att han bestulits av samma person som JK betalat ut jätteskadeståndet till:
– Det hade jag ingen aning om! utbrister han.

Det är i början av mars förra året som en 66-årig pensionerad före detta företagare i Västsverige kontaktas via telefon av någon som utger sig för att jobba på SEB. Pensionären är skeptisk till personen i telefonen, men efter att ha ringt upp SEB samt kontrollerat telefonnumret uppfattar han det som att numret hör till bankens säkerhetsavdelning.

Personen som ringer upp hävdar att 66-åringen utsatts för ett bedrägeriförsök, men att han ska få hjälp att spärra sitt bankkort och bank-ID. 66-åringen följer därefter de instruktioner han får för hur hans bank-ID ska spärras.

Stjäl 3,2 miljoner kronor

Dagen därpå blir 66-åringen uppringd igen. Denna gång är det verkligen SEB som ringer. Banktjänstemannen berättar att 66-åringen utsatts för ett bedrägeri, och att någon fört över stora summor pengar från ett av hans bankkonton till andra konton.

Polisen/Faksimil


Den bestulna pensionären ombeds att omedelbart komma in till sitt SEB-kontor. Där får han veta att han blivit av med drygt 3,2 miljoner kronor.

”Kommer inte betala någonting”

Ett av de konton som 66-åringens pengar överförts till tillhör Damir Al-Ali, den brottsdömde våldtäktsman som förra året beviljades ett rekordskadestånd av Justitiekanslern på 840 000 kronor. Al-Ali har fått nästan 400 000 kronor överfört till sitt konto.

LÄS MER: VIDEO: Gav 840 000 i skadestånd till våldtäktsman – nu får hon medalj av kungen

De stulna pengarna har Al-Ali därefter omedelbart slussat vidare till ett annat bankkonto i utlandet, och banken har inte lyckats få tillbaka dem.

I polisförhör nekar emellertid den syriske våldtäktsmannen och storbedragaren till brott. Han säger att han inte vet vilka som ligger bakom bedrägerierna, att han tappat sin telefon och att någon annan använt den för att föra över pengar och öppna nya bankkonton. Han tillbakavisar bankens krav på drygt 2,8 miljoner kronor.

– Jag kommer inte betala någonting, ni får hitta de som gjort det så får de betala, säger han.

Faksimil

Åtta månaders fängelse

Damir Al-Ali har tidigare dömts till utvisning för bland annat våldtäkt. Trots det har han efter avtjänat straff försatts på fri fot.

Polisen/Faksimil

Nu har den mångkriminelle syriske flyktingen emellertid tagits i förvar i väntan på att utvisningsdomen verkställs. Han har till följd av kuppen mot den 66-årige pensionären även dömts till åtta månaders fängelse för grovt penningtvättsbrott och ska betala 398 065 kronor i skadestånd till SEB. Det är oklart om fler personer är inblandade i mångmiljonkuppen.

Domen mot Damir Al-Ali föll i slutet av november, flera månader efter att JK betalat ut sitt rekordskadestånd till honom. Domen har inte överklagats och vann laga kraft den 20 december.

”Det hade jag inte en aning om”

Samnytt har pratat med den 66-årige pensionerade företagare som blev bestulen av Damir Al-Ali. Han känner till det medialt uppmärksammade rekordskadeståndet som JK betalade ut, men hade ingen aning om att det är samme man som stal pengar från honom.

– Det hade jag inte en aning om, säger han.

66-åringen vill i övrigt inte kommentera bedrägeriet, där han blev av med drygt 3,2 miljoner kronor.

LÄS MER: Damir får nära en miljon i skadestånd efter kidnappningsvåldtäkter – fängelsestraffet var FÖR HÅRT

LÄS OCKSÅ: 220 000 har skrivit på protestlista mot skadestånd till våldtäktsman