En högt uppsatt tjänsteman på Sverigedemokraterna är samtidigt aktiv inom vit makt-rörelsen, skriver flera medier. Nu kan Samnytt berätta att mannen rekryterats till partiet från Nordiska rådet där han jobbade som senior rådgivare under framstående svenska socialdemokrater.

Det är i en artikel på den vänsterextrema sajten Expo som en man i ”55-årsåldern”, som arbetar som politiskt sakkunnig på Sverigedemokraternas riksdagskansli, anklagas för att vara ”aktiv i vit makt-rörelsen” och för att ha ”haft samröre med den rasideologiska miljön”.

Artikeln har sedan dess fått stor uppärksamhet i andra medier. Bland andra Expressen, TV4 och Sveriges Television har skrivit om vit makt-mannen på riksdagskansliet, och såväl justitieminister Morgan Johansson som inrikesminister Mikael Damberg har uttalat sig.

– Jag ser det som väldigt allvarligt. Det här är ju en tjänsteman som jobbar i riksdagskansliet. Det är här vi fattar beslut om lagstiftning. Det är här främsta företrädarna för svenska folket jobbar. Och så har vi en direkt koppling i Sverigedemokraterna, kanske, till vit makt-miljön i Sverige, säger Damberg till TV4.

– Det är ett oerhört avslöjande. men det säger något att vi inte ens blir så förvånade över att de avslöjandena kommer mot Sverigedemokraterna och det säger någonting om att den nolltolerans som Jimmie Åkesson har talat om inte verkar finnas.

Foto: TV4/Skärmdump

På Twitter anklagar justitieminister Morgan Johansson SD för att ha ”släpat in vit-makt-anhängare i riksdagshuset”.

Jobbade tidigare åt socialdemokrater

Men de så kallat etablerade medierna redogör inte för hela sanningen om den 55-årige ”vit makt”-mannen. Fram till förra sommaren jobbade han nämligen som senior rådgivare på Nordiska rådet, under dess svenska rådsdirektör; socialdemokraten Britt Bohlin. Bohlin, som mellan 1988 och 2008 var riksdagsledamot för S, lämnade uppdraget som rådsdirektör i början av 2021.

Mary Gestrin, kommunikationschef för Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet, bekräftar för Samnytt att mannen tidigare jobbat där. Hon är skakad av de anklagelser som framförs.

– Nu har jag talat med olika journalister idag som säger att det finns sådana uppgifter, säger hon till Samnytt.

Vilka redaktioner är det som har hört av sig?

– Sveriges Radio har ringt och Expressen har ringt.

Och hur reagerade du på nyheten?

– Jag finner det oerhört förvånande det jag hör. Jag har också fått länken till Expo och har sett vad Expo har skrivit. Vi har aldrig sett något tecken på den sorts åsikter som man där tillskriver honom.

I Nordiska rådet jobbade 55-åringen även nära den socialdemokratiske riksdagsmannen Pyry Niemi, som samtidigt är EU-nämndens ordförande. Samnytt har sökt Niemi, men inte fått tag på honom.

55-åringens engagemang i den av Expo vit makt-anklagade organisationen har varit omtalad i vänsterextrema kretsar under flera års tid. Det är först i samband med att han rekryterats till SD som Expo valt att skriva om det.

Bakgrund i Miljöpartiet

Under 1990-talet hade den 55-årige vit makt-mannen flera framträdande positioner inom Grön Ungdom. Därefter fick han, enligt sitt CV som Samnytt tagit del av, jobb på moderpartiets rikskansli och arbetade nära dåvarande språkröret Maria Wetterstrand.

Efter ett par år som ”lobbyist” på Naturskyddsföreningen fick han år 2000 jobb på Nordiska ministerrådet, som är ett samarbetsorgan för de nordiska ländernas regeringar. År 2006 blev han senior rådgivare på organisationen. År 2012 fick han istället jobb som rådgivare på Nordiska rådet, som istället är ett samarbetsorgan för de nordiska ländernas parlament.

I ett mejl till Expressen skriver Sverigedemokraterna att de nu stängt av tjänstemannen från sitt arbete för att utreda hans politiska engagemang utanför partiet. Samnytt har sökt den 55-årige mannen, men inte lyckats nå honom. Vi har även gjort flera försök att kontakta Sverigedemokraterna för mer information, men utan resultat.

Samnytt har kontaktat den vit makt-anklagade organisation som 55-åringen är aktiv i. De skriver följande i en skriftlig kommentar: ”Vårt medlemsregister är inte offentligt, och vem som är eller inte är medlem hos oss är inte heller något vi offentliggör”.

LÄS ÄVEN: Expo: Vi ska ”göra det obekvämt” för alternativmedia