hasse-huvudbild-1

Hasse Johansson blev svårt covid-sjuk efter en polisrazzia ledd av polisinspektör Fredrik Terje. Foto: Privat/SVT

Avslöjanden

AVSLÖJAR: Hasse, 77, hamnade på IVA efter razzia från coronasjuk polis

Publicerad 5/4/2021
Annons

77-årige Hasse Johansson i Göteborg blev svårt coronasjuk, låg nedsövd i respirator och vårdades på sjukhus i en månads tid efter ett polistillslag mot hans bostad tidigare i år. Nu kan Samnytt avslöja att en av de ingripande poliserna vid samma tidpunkt kan ha varit smittad med viruset.
– Jag har haft corona, erkänner polisinspektören Fredrik Terje.

Det var i februari i år som Hasse Johansson i Göteborgsförorten Angered fick besök av tre uniformerade poliser och Säpo-agent ”Bravo”. Bakgrunden var att han visat upp två leksakspistoler i plast samtidigt som han pratat om försvarsminister Peter Hultqvist i videoklipp som han lagt upp på Youtube. Detta uppfattade myndigheterna som ett allvarligt hot mot statsrådet.

LÄS MER: Hasse Johansson, 77, skällde ut försvarsministern Hultqvist i video – då kom Säpo

Blev sjuk

Efter en tid började Hasse känna sig krasslig, förkyld och hade hosta i flera dagar. Vissa dagar kändes det lite bättre och han trodde att han var på bättringsvägen. Men sista mars slog sjukdomen till rejält.

– Jag hade så jävla svårt för att gå och andas, berättar Hasse.

En vän till Hasse, som han pratade med på telefon den dagen, förstod att något inte stod rätt till. Vännen larmade ambulans.

– De kom hit med blåljus. När de tog tempen hade jag 39,9 i feber. Men jag kände inte det, jag kände ingen värme eller frossa som man brukar ha. Jag var bara så jävla anfådd och trött, berättar Hasse.

– Och de sade till mig: Du följer med oss. Och så åkte vi till Östra sjukhuset, och där stod det en välkomstkommitté med läkare och sjuksköterskor och gud vet allt vad det var.

Foto: Privat

Sövdes ned

På sjukhuset konstaterades att Hasse insjuknat i covid-19 och var svårt sjuk. Han flyttades över till intensivvårdsavdelning på Sahlgrenska sjukhuset.

– Jag var nedsövd fem och ett halv dygn i respirator på IVA på Sahlgrenska. Jag hade syrgas hela tiden där, berättar Hasse.

– Sedan hamnade jag på Östra sjukhuset. Jag hade syrgas nästan hela tiden där. De tog bort den sista veckan så jag skulle träna upp mina lungor.

Förra måndagen, den 26 april, skrevs Hasse ut från sjukhuset. Han hade då varit inlagd i nästan en hel månad.

– Läkaren sade till mig ett par dagar innan jag åkte hem att jag bara var ett par millimeter ifrån döden. Så jag var väldigt illa ute, berättar Hasse.

Foto: Privat

– De hade fullt på Iva på Östra. Det är fruktansvärt. Jag är glad att jag fick leva lite till i alla fall, säger han.

Poliser utan munskydd

Hasse Johansson vet inte hur han smittats. Däremot minns han att ingen av de tre uniformerade poliser och den Säpo-agent som var hemma hos honom i februari använde munskydd, något han är kritisk till.

– Ingen hade munskydd och ingen legitimerade sig. Jag blev så ställd när de stod utanför dörren och sade att det gällde olaga vapeninnehav, berättar Hasse.

– Jag tänkte efteråt på det här med munskydd och legitimation. Jag blev så överrumplad så jag fattade ingenting. Jag är inte van att ha poliser på dörren.

Ingen policy om munskydd

En av de poliser som var hemma hos Hasse i februari är polisinspektören Fredrik Terje. Han var där tillsammans med två polisassistenter och en anonym Säpo-agent. Fredrik Terje berättar för Samnytt att han inte brukar använda munskydd i jobbet.

– Det brukar faktiskt inte jag ha i yttre tjänst, säger han.

Terje förklarar att polisen inte har någon policy om att använda munskydd, inte ens vid besök eller polisinsatser hemma hos äldre personer och de som tillhör riskgrupper.

– Vi pratar om corona hela tiden och att skydda både allmänheten och oss själva, men just det där med munskydd har inte varit någon större fråga, säger han.

Fokuset: Skydda sig själva

Ibland händer det emellertid att poliser använder munskydd eller skyddsmask. Då handlar det i första hand om att skydda poliserna, inte allmänheten, från smitta.

– Vissa som åker på sjukdomslarm hos äldre som blir dåliga, och vi redan från ambulansen får veta att det är smittorisk. Men det finns ingen uttalad regel om att vi måste ha munskydd, säger Fredrik Terje.

Men då handlar det om att skydda er själva?

– I de fallen är det så, ja.

Polisinspektör Fredrik Terje. Foto: SVT

Coronasjuk polis

Fredrik Terje bekräftar för Samnytt att han och hans kolleger inte använde munskydd vid ingripandet mot Hasse Johansson. Han erkänner dessutom, på en direkt fråga, att han själv var sjuk i corona nyligen.

– Jag kan bara svara för mig själv, men jag har haft corona, berättar Fredrik Terje.

När hade du corona?

– För två månader sedan, ungefär.

Så du var coronasjuk vid tiden för ingripandet mot Hasse, för det var i februari?

– Jag kommer inte ihåg exakt när jag var coronasjuk i förhållande till det, men jag var coronasjuk efter det.

Men du kan ha smittat honom? Du kan ha varit infekterad vid det tillfället?

– Det har jag ingen aning om.

Men det ligger i farans riktning, om det här var i februari, och nu är det början av maj, och du var sjuk för två månader sedan?

– Ja, men jag kommer inte ihåg exakt när jag var coronasjuk.

”Det är för jävligt”

Vi ringer upp Hasse igen och berättar för honom att en av de poliser som deltog i ingripandet i februari var sjuk i corona i samband med eller kort tid därefter.

– Det var ju väldigt lämpligt att komma hem till folk. Det är förjävligt alltså! Det är nästan att jag blir förbannad att de gör så, utbrister Hasse Johansson som reaktion och fortsätter:

– Det kan mycket väl ha varit han som smittade mig, men vad vet jag? Jag säger inte att det var han, men det kan ha varit så.

Hasse känner ingen mer som varit sjuk i corona förutom en granne i samma trapphus som insjuknade ungefär samtidigt som han själv.

Samnytt har sökt coronastaben på polisen i Region Väst för kommentar till polismyndighetens coronaregler och bemötande av äldre och riskgrupper under pandemin.

UPPDATERING: Efter artikelns publicering hörde Fredrik Terje av sig till redaktionen och meddelade att han testade positivt för corona den 26 februari.

Gillade du det här avslöjandet?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons