AVSLÖJAR: JK har betalat ut 44 miljoner till 1200 misstänkta i år
JK Mari Heidenborg är generös med skattebetalarnas pengar. Foto: Riksbanken/Facebook

Omkring 1200 misstänkta kriminella har hittills i år fått dela på knappt 44 miljoner skattekronor i utbetalningar från justitiekanslern. Det kan Samnytt avslöja idag. Omkring 70 procent av dem som får pengar från JK är invandrare – och många av dem är dömda för grova brott.

43 792 687 kronor. Så mycket pengar har justitiekanslern (JK) hittills i år betalat ut till misstänkta kriminella som ersättning enligt frihetsberövandelagen. Det handlar om personer som suttit häktade eller i fängelse, och i efterhand ansetts ha varit frihetsberövade för länge eller för brott de inte begått.

Av de utbetalade pengarna är 38 030 174 kronor ersättning för lidande, 1 343 985 kronor ersättning för ombudskostnader, 4 176 853 kronor ersättning för förlorad arbetsförtjänst, 39 272 kronor övrig ersättning (till exempel för utgifter) och 202 403 kronor är ränta på utbetalad ersättning.

Sammanlagt har omkring 1200 personer fått dela på de nästan 44 miljoner kronorna.

Mest invandrare

JK vill inte mejla en förteckning över alla dem som i år beviljats ersättning för ”lidande”, men Samnytt har tagit del av ett utdrag av personer som fått ersättning i år. På listan, som Samnytt exklusivt tagit del av, finns 538 ärenden med namn där JK betalat ut pengar.

De flesta av personerna på den listan är män. En person har skyddade personuppgifter medan en annan är markerad som ”sekretess”. Omkring 70 procent av personerna som tagit del av miljonerna från JK är utomnordiska invandrare.

Faksimil

Sexofredare fick pengar

Den senaste månaden har tre fall uppmärksammats medialt där justitiekansler Mari Heidenborg beviljat stora skadestånd till kriminella. En av dem en dömd våldtäktsman, en annan en gängkriminell mördare och den tredje en person som tidigare häktats för mord och nu återigen är häktad för mord.

En genomgång av den lista Samnytt tagit del av visar emellertid att de tre fallen inte ens utgör toppen av ett isberg. De flesta av dem som finns med på listan är flerfaldigt brottsdömda invandrare. Bland annat en somalisk man som dömts för våldtäkt och en syrier som dömts för grov kvinnofridskränkning.

En av dem som fått pengar från JK är den syriske invandrare som 2019 satte skräck i Nässjös kvinnor genom att förfölja och sexofreda flera av dem i centrala delarna av staden. En av kvinnorna tryckte han upp mot en vägg och bet i läppen. Ersättningen från JK beror på att mannen förra året häktades för grov misshandel – en brottsmisstanke han senare friades från.

Pengar till gängkriminella miljön

En stor andel av de skattemiljoner JK betalat ut i år har gått till den gängkriminella miljön. Det rör sig om män som tidigare är upprepat dömda för saker som rån, människorov, utpressing, narkotikasmuggling och vapenbrott – och som nu fått skadestånd för att de frihetsberövats på grund av brottsmisstankar de senare friats från.

Samnytt har gjort flera försök att ställa frågor till justitiekansler Mari Heidenborg med anledning av skattemiljonregnet över Sveriges kriminella, men hon har bestämt avböjt att svara på våra kritiska frågor.

LÄS MER:

Damir får nära en miljon i skadestånd efter kidnappningsvåldtäkter – fängelsestraffet var FÖR HÅRT

220 000 har skrivit på protestlista mot skadestånd till våldtäktsman

Staten betalade Damirs skadestånd till våldtagen kvinna

Gängkriminell mördare får 135 000 av JK för ”lidande”

Fick 120 000 för häktning – häktas igen misstänkt för mord

JK vägrar svara på frågor om skadestånd till våldtäktsman

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Stötta Samnytt
Etablissemanget försöker strypa vår ekonomi. Vill du fortsätta läsa Samnytt?
Bli då prenumerant för endast 19 kronor första månaden!