Nyligen avslöjade Samnytt hur tre läkare som är verksamma i Region Stockholm har hånat och hängt ut patienter i en Instagramchatt. I samband med avslöjandet avgick två av läkarna. Men den tredje personen, Ebba Jernbeck, dotter till en mäktig moderatpolitiker, Isabella Hökmark, med förtroendeuppdrag hos Region Stockholm och frun till Gunnar Hökmark, fick arbeta kvar på kirurgavdelningen på Danderyds sjukhus. Nu kan vi med videoklipp avslöja hur Jernbeck skryter om narkotikaanvändning – för att därefter gå till jobbet som läkare.

Det var i mitten av mars som Samnytt kunde visa skärmdumpar från en chatt som visade hur 27-åriga Ebba Jernbeck, 27-åriga Maame Kumah och 27-åriga Bera Endam – alla verksamma i Norrtälje kommun – hängde ut patienter med personuppgifter och hånade deras sjukdomar i en chattgrupp. Ebba Jernbeck ska då ha även hånat en patient med cancer.

LÄS MER: Läkarna hånar och hänger ut sina patienter i chatt

Efter vårt avslöjande meddelade vårdbolaget Tiohundra AB som anställde två av tre läkarna att de inte längre arbetar för företaget. Tiohundra har även polisanmält trion för brott mot tystnadsplikt. Den tredje personen – Ebba Jernbeck – som hunnit få sin legitimation och få ett jobb på kirurgavdelningen på Danderyds sjukhus fick dock arbeta kvar.

Under en intervju med Bernd Schmitz, som är presschef på Danderyds sjukhus, kunde han inte förklara för Samnytt vad skillnaden mellan de läkarna som fick sluta och Ebba Jernbeck är. På en direkt fråga om han kan dementera att det förekom politiska påtryckningar från Jernbecks mäktiga politikerfamilj som tillhör samma parti som kontrollerar Region Stockholm svarade han så här:

– Ehm… det är inte jag som förnekar det…men liksom det här är ju… det är inte jag som anställer folk hos oss. Jag har inte hand om personalärenden. Men de som har det förnekar det… eller förnekar… det är inte en fråga att ställa överhuvudtaget.

LÄS MER: Moderatpolitikers dotter hånade cancersjuk i gruppchatt – får jobba kvar som läkare

Skryter om droganvändningen på sociala medier

Samnytt har nu tagit del av bilder och videoklipp från Jernbecks Snapchat-konto som visar hur hennes sällskap roar sig med att snorta vitt pulver på en toalett i samband med fest.

På ytterligare ett videoklipp syns Jernbeck märkbart påverkad. I klippet har Jernbeck använt funktionen att lägga till en textremsa som lyder, ”ångesten när man röker gräs o sedan väntar på effekten (hatar mig själv).

Enligt data från videoklippet är det filmat lördag 31 oktober klockan 05.14

Arbetade kort därefter

Enligt experter från sajten Cannabishjälpen kan hjärnans kognitiva funktioner och minne vara nedsatta i upp till två dagar. Enligt andra studier kan påverkan vara så länge som tre dygn. Men trots detta visar det sig att Jernbeck gick som vanligt till sitt läkarjobb nästa arbetsmorgon. Ett utdrag från Jernbecks arbetsschema som Samnytt begärt från vårdbolaget Tiohundra visar att hon redan måndagen den 2 november klockan 08.00 var på arbetsplatsen. Samtidigt vägrar Tiohundra att uppge om Jernbeck genomförde några kirurgiska ingrepp. I nuläget är hon anställd på kirurgavdelningen i Danderyd som ST-läkare.

”Kan vara skäl för avsked”

Enligt riktlinjer som gäller hos Region Stockholm är regionen en ”drogfri arbetsplats” där det råder noll tolerans mot droger. Enligt regionens presstjänst innebär det att medarbetare kan testas för droger – när det finns skäl till det.

”En arbetsrättslig bedömning behöver göras i varje enskilt fall men det kan vara skäl för avsked.”, skriver Region Stockholm i ett mejlsvar till Samnytt.

Vi har även ställt en följdfråga om hur allvarligt det är om personen i fråga arbetar med kirurgiska ingrepp, men i skrivande stund har vi inte fått något svar.

Jernbeck slänger på

Samnytt har ringt Jernbeck för att fråga hur hon resonerar att som läkare använda droger. Vidare vill vi även veta hur om hon skulle ha förtroende för en kirurg som är hög och hur hon tror patienter ska ha förtroende för henne framöver. Samtalet avbryts dock av Jernbeck så snart vi har presenterat oss.

– Hej.

– Hej Ebba, Simon Kristoffersson från tidningen Samnytt. Varför tar du…

[Slänger på]

M-toppen hånar transpersoner

I ytterligare videoklipp som vi har tagit del av syns det hur Jernbecks mor tillika moderattoppen Isabella Hökmark hånar en transperson. Detta samtidigt som Hökmark har ett aktivt uppdrag inom Region Stockholm. År 2019 utnämndes hon av regionfullmäktige till ledamot i Etikprövningsmyndigheten.

I videoklippet dricker Hökmark öl och tittar på filmen ”Min pappa Marianne” som är en berättelse om en transperson med Rolf Lassgård i huvudrollen. När Hökmark ser hur Lassgård som spelar förälder kommer ut som kvinna gör hon likadant genom ett förvridet ansiktsuttryck som ska visa hur hon har snus.

I Snapchat-videon som uppges ha filmats av dottern Ebba Jernbeck går det även att läsa, ”Vi ser på min pappa Marianne och min mamma klär då ut sig till en man”.

Samnytt har sökt Hökmark för att fråga om de transpersoner som bor i region Stockholm där hon innehar förtroendeuppdrag kan räkna med att få jämlik vård. Vidare vill vi även veta hur det kommer sig att Danderyds sjukhus, i samband med avslöjandet om hennes dotter som hånar patienter, inte kan dementera att inga politiska påtryckningar förekom. I skrivande stund har hon inte återkommit med någon kommentar.

Under sin tid som riksdagsledamot blev Isabella Hökmark uppmärksammad bland annat på grund av sitt uttalande om att hon inte tror att det finns fattiga i Sverige som hon gjorde under ett studiebesök. Enligt uppgifter i offentliga register delar Hökmark sin tid mellan en bostadsrätt i hjärtat av Östermalm och en rymlig villa i exklusiva Djursholm – som uppskattas till drygt 18 miljoner kronor.

Samnytt söker även Danderyds sjukhus och Tiohundra för en kommentar.

LÄS ÄVEN: Moderatpolitikers dotter hånade cancersjuk i gruppchatt – får jobba kvar som läkare

Tycker du om det här avslöjandet?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.