Samnytt kan avslöja att statsjournalisten Josephine Freje har varit misstänkt i ett knarkmål i Göteborg. Av oklar anledning har hon avskrivits som misstänkt från målet trots att hon bodde i huset där hennes makes producerade cannabis – för att sälja narkotikan enligt uppgifter i polisens förundersökning. Statsradion har valt att ignorera brottsmisstankarna och låter henne arbeta kvar med en pågående produktion.

Det var den 6 december förra året som polisen besökte ett hus i Västra Frölunda för att genomföra ett orossamtal rörande droganvändning med en man som bodde i huset, vilket Expressen var först med att rapportera om.

LÄS ÄVEN: Knarkhandel ska uppvärderas i svensk BNP

Polisen hade fått kännedom om mannen genom en mobiltelefon som de hade tagit i beslag från en knarklangare. I samband med besöket kände poliserna en stank av cannabis vilket gjorde att man misstänkte att det fanns droger i huset. Det skulle visa sig vara rätt – under en husrannsakan hittades en knarkfabrik i källaren.

Knarkfabriken var placerad bredvid tvättstugan i huset. Foto: Polisen

Samnytt kan avslölja att mannens fru, som också bor i huset, är 39-årige statsjournalisten Josephine Freje Simonsson. Det framgår av polisutredningen att Freje har misstänkts som gärningsman av polisen.

En tredje person, som är inneboende hos paret och även åtalas i knarkhärvan, berättade för polisen att Freje var med och delade på narkotikan.

Men trots bevis valde åklagaren att lägga ner misstankarna mot Freje som inte åtalas för något av brotten. Det ska även ha funnits en fjärde person som hjälpt till i framställningen av knarket – men han förhördes aldrig av polisen.

Freje som har arbetat för flera av statsradions redaktioner och är granskande journalist rentvår sin inblandning genom att berätta för Expressen att hon känner sig ”jävligt korkad och dum” som inte förstod att maken framställde narkotika hemma mellan åtminstone augusti och december 2020. Detta trots att poliserna vittnade om en stank i hela huset.

Enligt Freje har maken inte framställt narkotika för försäljning utan för att lindra kroniskt huvudvärk. Men i huset påträffar poliserna flera föremål som tyder på försäljning. Det handlar bland annat om en kontantkortstelefon och en våg.

Maken hävdar att Freje inte kände till fabriken

I polisförhör medger maken att han inte kan förneka brott och erkänner både innehav och framställan. Men han vill vara noga med att skydda sin fru som också bott i huset.

Enligt maken ska den granskande journalisten Freje inte ha känt till att det fanns en knarkfabrik i källaren – detta trots att han hållit på i minst fyra månader och att polisen vittnade om en stank av cannabis när man klev in i hemmet. Makens förklaring till varför hon inte haft kännedom om fabriken är för att dörren ska vara låst. Han meger dock att han har sagt ”lite grann” om narkotikaframställningen till frun.

I samband med husrannsakan har polisen påträffat rester av kokain i huset. När Frejes make konfronteras med uppgiften menar han att det har legat kvar från en nyårsfest för ett år sedan.

Polisutredningen visar däremot att man har hittat påsen i en byrålåda i parets sovrum.

I tvättstugan påträffar polisen flera klädesplagg med budskap som ”auktoriserad knarklangare”.

I Frejes bostad påträffades även en t-shirt med trycket ”Support Red & Gold”, vilket är ett uttryck för att visa stöd till MC-gänget Bandidos. Enligt Freje tillhör t-shirten en kompis som glömde den för flera år sedan – detta trots att t-shirten påträffades i parets sovrum.

En genomgång av Frejes sociala medier visar att maken har en konfrontativ inställning till rättsvårdande myndigheter och glorifierar droganvändningen – vilket får en uppmuntrande kommentar av journalisten:

Twittrar om expertis kring Sativex

På Twitter där Freje har ett stort följe har hon skrivit ofta om narkotika. Hon har bland annat undrat var i landet det är svårt att få tag på narkotika.

Freje har även delat med sig av sin expertis kring benzodiapiner och Sativex, en munhålespray som innehåller cannabisextrakt med så kallade cannabinoider – något som hennes brottsmisstänkte man ska använda för att lindra kronisk huvudvärk.

Så sent som den 6 maj hävdade Freje att hon är en av sju enda bra journalister i Sverige idag:

Freje bevakade narkotikahandel i Nordstan

När brottsmisstankarna mot Freje blev kända för ett produktionsbolag som anlitats av statsradion har man valt att behålla Freje med förklaringen att brottsmisstanken mot henne lades ned.

– Det gjorde jag direkt. I december 2020. Sen sa jag att vi avvaktar. Men när allt lades ned mot mot mig tyckte de att jag kunde fortsätta. Jag jobbar ändå inte med det ämnet och jag har ingen brottsmisstanke mot mig, säger Freje till Expressen.

Under tiden då narkotika framställdes i hennes hem publicerade Freje en granskning om brottslighet för statsradions räkning. Det är i nuläget oklart vad Sveriges Radio avser att göra med dessa avsnitt.

År 2019 fick Freje i uppdrag av statstelevisionen att göra ett reportage om den utbredda narkotikahandeln vid Göteborgs centralstation. Freje belyste hur kriminella gäng ägnade sig åt öppen droghandeln och skapade otrygghet på platsen.

I nuläget arbetar Freje med en annan granskning för statsradion. Enligt uppgifter i Expressen låter produktionsbolaget henne att fortsätta eftersom åklagaren – trots bevis mot Freje – har valt att lägga ner misstankarna mot henne.

Påstod att Swebb-TV är en del av vitmaktrörelsen

I början av år 2020 publicerade statsradion en serie av granskningar om alternativmedia. Ett av avsnitten handlade om Swebb-TV som enligt Freje hade kopplingar till vitmaktrörelsen. Reportaget kritiserades för långdragna spekulationer och dåligt underbyggda påståenden – men likväl användes det senare som ett argument i debatten om nedstängningen av Swebb-TV från Youtube i december 2020.

Har framställt 355,14 gram cannabis

Samnytt har sökt Freje för att veta hur det kommer sig att hon inte märkte av en pågående framställning av narkotika i hennes hem under minst fyra månader. Vi ville även veta hur hon ser på sin journalistiska integritet i ljuset av det inträffade. Trots flera försök har vi dock inte lyckats att nå henne. Vi söker även statsradion med frågor om Frejes uppdrag för SR.

Frejes make har åtalats i Göteborgs tingsrätt misstänkt för två fall av narkotikabrott och ett fall av ringa narkotikabrott. Enligt åtalet har maken olovligen framställt så mycket som 355,14 gram cannabis mellan den 1 augusti och 6 december 2020. Narkotikabrott av normalgraden motsvarar fängelse i upp till tre år.

Detta är inte första gången maken kommer i kläm med rättvisan. Redan 2012 fick han ett straffföreläggande för brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott.

UPPDATERING: Efter artikelns publicering har Freje hört av sig via mejl där hon vidhåller att hon inte kände till framställningen av narkotika hemma. Däremot erkänner hon att hon kände av stanken av cannabis ”vid flera tillfällen” i huset. Freje menar i sitt svar att hon hade kännedom om att maken brukar cannabis ”i medicinskt syfte”.

”Det är ingen “oklar anledning” att jag avskrivs, anledningen är att jag inte har begått något brott, jag förnekar brott, det inte finns några bevis emot mig och att jag dessutom pissade negativt,” – skriver hon i mejlet.

Tycker du om detta avslöjande?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.