iskana

George Haddad (t.v) är brorsson till Roger Haddad (t.h) Foto: Linkedin/Liberalerna

Avslöjanden

AVSLÖJAR: L-toppens brorson efterlyst – ska ha svindlat staten på miljarder

Publicerad 2/16/2021
Annons

George Haddad, brorson till den liberale riksdagsmannen Roger Haddad, är häktad i sin frånvaro och efterlyst misstänkt för inblandning i en av de största ekobrottshärvorna på många år. Härvan beskrivs av den ansvarige åklagaren som en ”attack” mot Sverige som kostat de svenska skattebetalarna miljardbelopp. Det kan Samhällsnytt avslöja idag.
– Det här är attacker riktade mot flera länder, säger chefsåklagare Jan Tibbling till Samhällsnytt.

En omfattande skattebrottshärva, som mer än hundra bolag misstänks ingå i, utreds just nu av Ekobrottsmyndigheten. Enligt Skatteverkets beräkningar omfattar härvan, som Sveriges Television var först med att skriva om, uppemot fyra miljarder skattekronor. Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Jan Tibbling säger att han under sina fjorton år på myndigheten aldrig sett en så pass stor ekobrottshärva. Han menar att det handlar om en ”attack” mot Sverige.

– Det är ett gammalt klassiskt brottskoncept med momskaruseller. Det finns människor som är duktiga på det här. Det är mycket logistik, man ska kunna en del saker, förfaranden och hur det ska organiseras. Och den kompetensen finns utanför Sveriges gränser, berättar han för Samhällsnytt.

– Jag vill påstå att den här brottsligheten har importerats hit. Det har inte med invandring att göra, utan det är ett brottskoncept som har importerats hit, fortsätter han.

Fick tillbaka moms från Skatteverket – som aldrig betalades in

De kriminella bedragarna köper upp många små företag för att därefter utnyttja dem för skatte- och bedrägeribrott. Tibbling förklarar att brottsligheten kan delas in i två delar. Dels handlar det om att företagen sålt varor, främst mobiltelefoner, utan att betala in moms till Skatteverket. Dels handlar det om att företagen krävt återbetalning av momspengar från Skatteverket – pengar som aldrig betalats in. För att lyckas krävs att de kriminella har tillgång till ett stort antal företag, inte bara i Sverige, utan även i övriga EU-länder och i länder utanför EU.

– Man handlar ifrån EU, sedan går det i en handelskedja ut igen. Det är rent riggade handelskedjor, det har ingenting med konsumentmarknaden att göra. Det kallas för trading, fast trading är ju när man köper aktier på en börs. Det här är ingenting sådant, utan de handlar med varandra för att åstadkomma den här skatteeffekten där de inte betalar skatt eller kan kräva tillbaka skatt, och då kostar det oss en massa pengar, förklarar Tibbling.

– Det här är attacker riktade mot flera länder, inte bara mot Sverige. Det är mot länder som inte har den här omvända momsen.

Häktad i sin frånvaro

Just nu pågår fler än tio förundersökningar runt om i Sverige som ett led i härvan. Förra månaden väcktes åtal i en av dem vid Växjö tingsrätt. Åtta personer åtalas för bland annat grovt skattebrott, medhjälp till grovt skattebrott och näringspenningstvätt.

Sedan i höstas är dessutom ytterligare en man häktad i sin frånvaro och efterlyst av Västmanlands tingsrätt. Det rör sig om 29-årige George Haddad, tidigare VD för Västeråsföretaget Iskana Investments som kommit att hamna i centrum för härvan. År 2018 redovisade företaget plötsligt en omsättning på iögonenfallande 2,3 miljarder kronor – nästan lika stor omsättning som den svenska delen av börsjätten ABB med huvudkontor i samma stad. Trots rekordintäkten det året försattes Iskana i konkurs i november ifjol.

George Haddad är häktad i sin frånvaro och efterlyst misstänkt för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Enligt handlingar från domstolen som Samhällsnytt tagit del av har han flytt Sverige och enligt sina sociala medier-konton befinner han sig i Dubai. Sverige saknar utlämningsavtal med Förenade Arabemiraten, som Dubai ingår i, vilket gör det svårt att få kriminella utlämnade därifrån. Genom sin advokat har George Haddad för tingsrätten ”medgett att han är på sannolika skäl misstänkt för påstådda brott”.

En gemensam nämnare för de båda brottmålen i Växjö och Västerås är att huvudmännen tillhör folkgruppen syrianer. Jan Tibbling vill emellertid inte gå närmare in på hur de många olika utredningarna hänger ihop med varandra.

– Det vill jag inte uttala mig om beroende på att det är en pågående undersökning. Jag kan inte svara på det på grund av sekretess, säger han.

Farbror Roger Haddad satt i Rikspolisstyrelsen

George Haddad är brorson till den liberale riksdagsledamoten Roger Haddad. Hans far, bror till den liberale toppolitikern, är dömd för upprepad brottslighet i Sverige och förekommer under ett stort antal avsnitt i belastningsregistret. Den senaste fällande domen mot honom gäller ringa vapenbrott och narkotikabrott.

Roger Haddad var från 2014 fram till valet 2018 Liberalernas rättspolitiske talesperson. Han har även suttit i Rikspolisstyrelsens styrelse samt varit ledamot i riksdagens justitieutskott. Uppdragen har han haft samtidigt som hans anhöriga gjort sig skyldiga till upprepad och grov brottslighet. Under sin tid som rättspolitisk talesperson har han flera gånger talat om vikten av att EU gemensamt bekämpar internationell organiserad brottslighet.

I en riksdagsmotion från 2016 skriver Roger Haddad exempelvis att ”den grova gränsöverskridande brottsligheten är mer diversifierad än så. Momsbedrägerier är ett stort och i högsta grad gränsöverskridande problem, då ligorna utnyttjar att länder har olika regler och inte alltid utbyter information”. Det är alltså precis den typ av momsbrottslighet som hans egen brorson nu är efterlyst för. Företaget Iskana Investments som har blivit en central del i Ekobrottsmyndighetens utredning grundades av George Haddad samma år som hans farbror skrev motionen nedan:

Samhällsnytt har gjort flera försök att nå Roger Haddad via såväl telefon som e-post för kommentar. Vi har inte lyckats nå honom.

Terrorfinansiering

Chefsåklagare Jan Tibbling kan inte svara på vart de förskingrade skattemiljarderna tagit vägen.

– Det är en del av vår utredning att ta reda på det helt enkelt, och det kan vi inte gå in på än så länge. Det är det vi jobbar med att kartlägga, och förhoppnings återföra också, säger han.

– Det finns historiska exempel på momskaruseller. De som jobbar med den här kriminaliteten i Sverige får en del av det, sedan finns det de utanför Sverige som får en större del, fortsätter han.

Enligt Jan Tibbling finns det farhågor om att pengar från den här typen av momsbedrägerier kan ha gått till finansiering av terrorism.

– Det är möjligt, det kan vi inte uttala oss om nu, men det har hänt förr. Åtminstone har det funnits spekulationer om det, säger Jan Tibbling.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons