Samnytt kan avslöja hur tre läkare som är verksamma i Region Stockholm har hånat och hängt ut patienter i en Instagramchatt. I chatten finns flera patientjournaler bifogade med kommentarer som ”idiot”. Bland de som hånas finns bland annat en patient med cancer. När vi når en av läkarna slänger hon på luren och raderar sitt Facebookkonto.

Vi har tagit del av ett 30-tal skärmdumpar som visar en chattkonversation daterad oktober 2020 mellan tre läkare som tjänstgjort vid Norrtälje sjukhus i norra Storstockholm.

LÄS ÄVEN: Vårdpersonal visade namnet på patient med depression på Tiktok

Läkarna i chattgruppen är 27-åriga Ebba Jernbeck, 27-åriga Maame Kumah och 27-åriga Bera Endam – som roat sig med att håna både patienter och kollegor. En spektakulär omständighet är att Ebba Jernbeck är dotter till moderatpolitiker Isabella Jernbeck som satt i riksdagen i två mandatperioder fram till 2018. Numera är hennes efternamn Hökmark – på grund av sambo Gunnar Hökmark, en moderata politiker och EU-parlamentariker.

Har delat patientjournaler i chatt

Nedan följer ett axplock med skärmdumpar ur läkarnas konversation där man bland annat kan se flera patientjournaler. Dessa finner läkarna mycket roande och kommenterar hånfullt innehållet. Patienterna kan lätt identifieras genom deras symptombild och konkreta uppgifter i chatten – därför har vi valt att maska patientjournalerna.

”Hon var faktiskt en idiot”

I ett inlägg skriver Endam att hon hade en 20-årig patient som kom med bröstsmärta. Endam berättar för sina kollegor att patienten faktiskt var en ”idiot”.

”Favoritpatient” behövde inte vård – hade cancer

I ett avsnitt av chattkonversationen framför Jernbeck att en viss patient är ”favoritpatient” eftersom personen ”har massa tider bokade men aldrig något att ta upp”. Läkaren avslutar med att skriva ”haha” åt vad hon precis tagit upp.

Men därefter ska Jernbeck få kännedom att ”favoritpatienten” egentligen har haft malignt melanom, det vill säga hudcancer. Jernbeck avslutar meddelandet med en emoji som visar ett pressat ansiktsuttryck.

Endam berättar för sina kollegor att en patient ”är besatt av sjukvården”. Det anser Endam och Kumah är roligt till den grad att de hånskrattar med ord som ”LOOOOOL” (laughing out loud reds. anm.) och ”HAHAHA”

En annan del av konversationen visar hur läkarna misstänkliggör patienternas berättelser. Kollegorna svarar med att hånskratta åt vad som framförs.

Läkaren slänger på luren

På torsdagen har Samnytt försökt att nå samtliga läkare i konversationen. Vi har enbart kommit i kontakt med Maame Kumah som kallas ”Mami” i chatten. Men när vi presenterar oss och tar upp ämnet vill Kumah inte längre prata och slänger på.

Läkaren Maame Kumah. Foto: Faksimil Facebook

Därefter har Kumah inaktiverat sitt Facebookkonto. Även Jernbeck har under dagen vidtagit åtgärder på sitt Facebookkonto genom att låsa bilder och radera inlägg – för att senare under dagen ta bort kontot helt.

Vi har även sökt Bera Ednam genom hennes arbetsplats på Norrtälje sjukhus.

”Vi känner till ärendet”

Att sprida uppgifter från patientjournaler på detta sätt kan vara ett brott mot tystnadsplikt med fängelse i upp till ett år i straffskalan. Enligt våra uppgifter var alla tre läkare så kallade AT-läkare anställda av vårdbolaget Tiohundra AB och placerade på olika arbetsplatser.

När Samnytt kontaktar Tiohundra AB bekräftar bolaget att man har kännedom om det inträffade. HR-ansvarig på Tiohundra, Louise Westin, skriver följande i ett mejl till oss:

”Vi känner till ärendet och har vidtagit flera arbetsrättsliga åtgärder. Utredning av ärendet pågår och ytterligare åtgärder kan bli aktuella. Då ärendet rör enskilda medarbetare kommenterar vi det inte ytterligare.

Rent generellt ser vi mycket allvarligt på händelser där det kan finnas misstanke om att patientuppgifter kan ha hanterats på ett felaktigt sätt.”

Hon vill dock inte svara på om händelsen har polisanmälts eller kommer att polisanmälas.

Ledningen visste redan i januari – valde att ignorera

Inte heller företagets VD Peter Graf vill lämna någon kommentar till Samnytt. Av ett mejl från den 13 januari som Samnytt har tagit del framgår dock att Graf redan då visste om den pågående brottsligheten i Tiohundra – men valde att ignorera. Därtill krävde han att visselblåsaren skulle identifiera sig med förklaringen att annars skulle det inte vara möjligt för honom att vidta åtgärder:

Enligt uppgifter till Samnytt cirkulerade skärmdumparna under en längre tid bland anställda på Norrtälje sjukhus – utan att någon reagerade.

Läkarna jobbar kvar

Trots information från Tiohundra om ”arbetsrättsliga åtgärder” arbetar två av läkarna kvar enligt uppgifter till Samnytt. Det är endast Maame Kumah som nu i veckan avslutat sin tjänst som AT-läkare på vårdcentralen Norrtälje Hälsocentral. Ebba Jernbeck arbetar idag som legitimerad läkare på kirurgavdelningen vid Danderyds sjukhus. Även den tredje läkaren arbetar kvar vid medicinavdelningen på Norrtälje sjukhus.

Samnytt har varit i kontakt med vice vd för företaget Prosalus AB som driver Norrtälje Hälsocentral, Peter Soler, som inte verkar vara intresserad av att utreda det inträffade:

– Rent formellt är de ju anställda av bolaget Tiohundra. Det är de som är deras arbetsgivare.

Det gäller dock era patienter och deras personuppgifter. Har de fått något stöd från er?

– Den situationen är helt ny för mig så jag måste i sådant fall att ta reda på det.

Hur kommer det sig att ni inte känner till detta – trots att Tiohundra gör det?

– Det kan jag inte svara på.

Kort därefter återkommer företaget med ett skriftligt svar av vilket följer att inga patienter från deras vårdcentraler är bland de drabbade – något som alltså inte stämmer om man tittar på de skärmdumpar som Samnytt publicerar:

Vi har även sökt Danderyds sjukhus där Ebba Jernbeck arbetar.

LÄS ÄVEN: Fler falska läkare avslöjas – ”De slår upp symtom på Google”

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.