Samhällsnytt har tagit del av sammanträdesprotokoll i Trollhättan där Said Abdu företrädde Liberalerna och kan berätta att han var frånvarande på de flesta sammanträden i miljö- och utbildningsnämnden. Enligt riksdagens information ligger han också i topp när det gäller frånvaro på voteringar i riksdagen – totalt missade han 450 voteringar av drygt 2600 under förra mandatperioden.

Said Abdu står som nummer två på Liberalernas EU-lista vilket kan räknas som en valbar plats om de siffror som framkommer i opinionsundersökningar står sig i valet. Samhällsnytt har granskat hans arbete som kommunpolitiker i hemkommunen Trollhättan och funnit att han har varit frånvarande på de flesta sammanträden.

Mellan åren 2011 och 2014 satt han i Trollhättans miljönämnd där han frånvarade på totalt 14 sammanträden och närvarade endast på 13. På två av dessa 13 sammanträden gick han en kort tid efter att de påbörjades. I kommunens sammanträdesprotokoll från den 6 december 2011 kan man exempelvis läsa under hans namn:

”Gick 17.40 deltog ej i besluten”

Detta trots att sammanträdet påbörjades kl. 16.30 och avslutades kl. 20.

Mellan 2013 och 2014 satt han även i utbildningsnämnden, men även där blev hans arbete inte imponerande: han närvarade på fem sammanträden och missade åtta möten.

LÄS ÄVEN: Liberalernas arbetsmarknadspolitiske talesperson anlitade arbetskraft svart – anmäls till Ekobrottsmyndigheten

Under förra mandatperioden arbetade han i riksdagen och var bland annat Liberalernas arbetsmarknadspolitiske talesperson. Samhällsnytt har pratat med riksdagens informationstjänst om hans närvaro på voteringar. Enligt riksdagen var han frånvarande på hela 450 voteringar vilket utgör drygt 20% av alla voteringar under mandatperioden.

Said Abdu har eritreansk bakgrund, men är född i Saudiarabien. Hans familj flyttade till Sverige när han var drygt ett år gammal.

Detta är inte första gången som Said Abdu blir omskriven i media. Tidigare kunde Samhällsnytt avslöja att Abdu hade kuppat Liberalernas lokalförening i Trollhättan med hjälp av en etnisk grupp och sedan försökte sopa igen spåren av övertagandet i kommunens allmänna diarie. När kommunens tjänsteman vägrade medverka i mörkningen och ta bort den önskade handlingen ska Liberalernas toppnamn ha hotat henne. ”Detta kan komma att drabba dig”, ska han ha sagt.

LÄS MER: Här hotar Liberalernas talesperson kommuntjänsteman: ”Detta kan komma att drabba dig”

Abdu utreddes av Ekobrottsmyndigheten för ett misstänkt skattebrott samt blev uppmärksammad efter att han smitit från att betala löner till sin personal och fått betalningsanmärkningar för en halv miljon kronor. ”Tack Liberalerna för att ni är med och gör det enklare, roligare och mer givande att vara en företagare”, skrev Abdu på Twitter mitt under denna process.

Vid ett annat tillfälle berättade han till sina följare att han ”anlänt till Bryssel” för att ”hålla ställningarna mot konfrontatorisk president Trump”. Det framgår dock inte närmare hur lyckad Abdus insats blev eller vad exakt den bestod av:

Liberalernas nominering till EU-valet har kantats av skandaler. Bland annat petade man partiets första namn Cecilia Wikström efter avslöjade oegentligheter och intressekonflikter. Kort tid innan petningen uppmärksammade Samhällsnytt misstankar om nepotism och skattefusk mot henne.

LÄS MER: Nya uppgifter om Wikströms (L) bolagsengagemang: misstänkt nepotism och skattefiffel

Även Said Abdu fick kämpa för att behålla sin andraplats på listan. Flera L-politiker uppges ha varit missnöjda med valet av Abdu.

Samhällsnytt har försökt att komma i kontakt med Abdu under dagen, utan framgång. Vi har även pratat med Liberalernas pressekreterare Eric Aronson. Vi har ställt en fråga om hur partiet anser att Said Abdu förväntas sköta sitt eventuella uppdrag i EU-parlamentet – detta mot bakgrund av de uppgifter om hans frånvaro i Trollhättan samt i riksdagen som vi har tagit fram. I skrivande stund har vi inte fått något svar av Liberalerna.